370 de elevi și profesori au fost prezenți miercuri seară, în Sala Thalia, la deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română, clasele IX-XII, care are loc în acest an la Sibiu. Evenimentul, desfășurat între 19-22 aprilie, revine în orașul nostru după 22 ani. Sala Thalia va găzdui și premierea olimpicilor, sâmbătă, la ora 15.00.
Organizată la Sibiu, de către Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, etapa națională Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru elevii claselor IX-XII este o competiţie naţională de excelenţă adresată elevilor din ciclul liceal, capabili de performanțe școlare înalte, creativi şi cu un orizont cultural adecvat vârstei. Aceștia s-au bucurat de un eveniment plin de emoție și surprize la deschiderea oficială a evenimentului, într-o sală arhiplină și cu invitați pe măsură.
Viceprimarul Alexandru Dumbravă le-a transmis olimpicilor dorința administrației sibiene: aceea de a se ”îmbolnăvi de Sibiu”
Întâlnirea a fost moderată de Prof. Ioana Negrea, Inspector de Limba și Literatura Română al I.Ș.J. Sibiu. După intonarea imnului național de către elevii Liceului de Ară din Sibiu, primul care a urcat pe scenă a fost Subprefectul Sebastian Șebu: ”Am să am eu parte de primul calup de emoții în seara aceasta, dar în același timp îmi revine și plăcerea de a vă saluta, pe toți cei care participați la olimpiada națională de limba și literatura română. Bine ați venit în minunatul nostru oraș! Sibiul este un oraș cultural, în primul rând. Deci sunteți oamenii potriviți, cu activitatea potrivită, la locul potrivit! Vă felicit că aveți aceste preocupări de performanță școlară. Vă urez succes și indiferent de rezultatele pe care le veți obține, sunteți niște olimpici!”
Din partea Primăriei Sibiu a transmis un cuvânt de bun venit viceprimarul Alexandru Dumbravă: ”Este o onoare pentru Sibiu să vă găzduiască în această săptămână, să vă primească într-o Săptămână Luminată pe care d-voastră să o luminați și mai mult prin dragostea d-voastră de limbă, de învățătură și de tot ceea ce are mai bun tinerețea d-voastră. Eu nu vă îndemn să faceți lucrurile cât mai bine și să aveți rezultatele cele mai bune. Deja le aveți și sunt convins că dacă ați venit la Sibiu, ați venit cu gândul să dați tot ce e mai bun din voi. Vă transmit însă o dorință a mea și a administrației sibiene: aceea de a vă îmbolnăvi! De a vă îmbolnăvi de Sibiu, de a prinde un virus al Sibiului în voi care să vă aducă permanent aici. De ce nu, începând de anul viitor, să vă aducă la Sibiu ca și studenți ai unei prestigioase universități, cum este Universitatea Lucian Blaga. Să vă aducă la Sibiu ca și turiști sau ca și oameni care doriți să găsiți în Sibiu locul în care să vă simțiți acasă sau între prieteni. Sibiul vă așteaptă, străzile lui vă stau la dispoziție, iubiți Sibiu, îndrăgostiți-vă de Sibiu, îndrăgostiți-va la Sibiu și, plecând de aici, spuneți lumii că ați găsit un loc frumos, cu oameni frumoși, unde îi îndemnați și pe alții să vină”.

Lumini și umbre dinspre Daniel Georgescu
Daniel Georgescu, Inspector General în Ministerul Educației, a ridicat sala în picioare, într-un reușit joc interactiv între scenă și elevi, cu un scurt moment în care a anunțat fiecare nivel de clasă, în aplauzele publicului. Aceasta, într-o bună coordonare cu ”complicitatea” specialiștilor de la tehnic din cadrul Filarmonicii sibiene, care au mutat luminile dinspre scenă înspre sală. În discursul său, Daniel Georgescu a făcut trimitere la corelația cu olimpiadele sportive, identificând spiritul de competiție, atitudinea responsabil asumată, imperativul performanței ca borne definitorii și pentru acest eveniment. ”Pentru oricine, elev, profesor, părinte chiar, participarea la olimpiadă ar trebui să fie un eveniment și aș îndrăzni să spun, oarecum orgolios, mai ales la olimpiada națională de limba și literatura română”, a adăugat Inspectorul General în Ministerul Educației.
Totodată, acesta a transmis și mesajul Președintelui Comisiei Naționale pentru Organizarea Competițiilor Școlare, Secretar de Stat Florian Lixandru. După care a invitat-o pe scenă pe Prof. Anamaria Ciobotaru – vicepreședinte executiv al olimpiadei, cu o scurtă intervenție. Aceasta i-a îndemnat pe olimpici să descopere plăcerea de a scrie și a-și exersa șansa de a se cunoaște pe ei înșiși, în primul rând, pentru a descoperi apoi tot ce are de oferit limba română.
Marius Emilian Novac, Inspector Școlar General Sibiu, i-a întâmpinat și el pe olimpici într-un mod foarte ”casnic”, familiar: ”Bine ați venit acasă, acasă la Gheorghe Lazăr! Bine ați venit acasă la Sf. Andrei Șaguna, la Badea Cârțan, Gheorghe Barițiu, la Ioan Slavici, la Octavian Goga, Onisifor Ghibu, Vasile Aaron, Simion Bărnuțiu și Emil Cioran! Considerăm Sibiul ca o casă a acestor oameni de valoare a culturii noastre românești. Bine ați venit la Sibiu, un oraș încărcat de istorie, un oraș medieval, un oraș al tradiției, al culturii, dar și al modernității, în plină dezvoltare și afirmare”. În continuarea discursului său, Inspectorul General Școlar a ținut să atragă atenția olimpicilor că ”palmaresul acestui concurs este mai puțin important. Foarte importantă este dorința voastră de autodepășire, pasiunea voastră pentru studiul necontenit, înclinația spre performanță. Acestea sunt semnele unor valori reale, pe care le dețineți. Pentru asta noi vă considerăm pe toți învingători!”
Andrei Terian, Președintele Olimpiadei de Limba și Literatura Română, clasele IX-XII, după cuvântul de bun venit adresat participanților și rememorarea unui episod amuzant de la olimpiada la care a participat el însuși, la Iași, în 1996, a făcut o provocare inedită publicului. Aceea de a identifica primul roman apărut în literatura noastră națională. Tot domnia sa a fost și cel care a ”deconspirat” rezultatul unei laborioase cercetări pe care a întreprins-o laolaltă cu câțiva colegi universitari: Romanul Elvira, atribuit, cel mai probabil, lui C. A. Rosetti.
Pr. Constantin Necula, ”olimpic” la 53 de ani
Un moment de excepțională emoție a fost cel al Pr. Prof. Constantin Necula, Prodecan al Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu. În aplauzele repetate ale sălii, acesta și-a început cuvântul cu mențiunea: ”Mulțumesc frumos! Îmi era dor de o oră de limba română ca de aer. Mă chinui din clasa a V-a să ajung la olimpiada națională de limba română. La 53 de ani am ajuns! (…) Vă rog frumos să onorați limba română! Sunt importante toate limbile, toate culturile lumii. Dar, vă rog frumos, nu uitați limba română! Nu e doar limba maternă, ci e limba în care îi spunem mamei Te iubesc! Iar te iubesc nu se conjugă niciodată la trecut. Mulțumesc!” Într-un reușit joc de cuvinte, Pr. Constantin Necula a situat limba română într-un continuu prezent al iubirii, într-o interdependență pe care doar ”olimpicii” într-ale spiritului știu să o descopere și să îi fie continuatori.
Ansamblul „Purtata Avrigului” și solistul Sebastian Stan au încheiat evenimentul, cu un bine-primit moment de muzică și dans popular.
Olimpiada de Limba și Literatura Română se va încheia sâmbătă, 22 aprilie, cu premierea de la ora 15.00, de la Sala Thalia.