Protestele pădurarilor, care au căzut în ultima vreme victime ale mafiei lemnului, au condus, în cele din urmă, la schimbarea legislației care afectează activitatea acestei categorii.
Pădaurarii vor avea din nou posibilitatea să fie înarmați cu arme de foc, pentru a se putea apăra în fața infractorilor, după ce anterior le fusese retras acest drept. Acum, Camera Deputaților a modificat proiectul de lege privind modificarea statutului personalului silvic. Prevederile votate spun că „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”.
Pădurarii vor primi și salarii compensatorii, ca recunoaștere a gradului de difcultate a meseriei. Astfel, la pensionarea la vârsta legală, personalul silvic va primi o gratficație egală cu minim 5 salarii brute, pentru ultima lună lucrată. Banii vor fi suportați de angajator.
Violențele și agresiunile împotriva pădurarilor i-au determinat pe aceștia să ceară înapoi dreptul de port-armă și să beneficieze de compensații bănești pentru munca pe care o desfășoară. După cum arată datele oficiale transmise de Romsilva, în 2019 s-au înregistrat 16 agresiuni asupra pădurarilor, în timp ce între 2014 şi 2018 s-au produs 168 de atacuri, multe dintre ele de o vilență extremă. În luna octombrie, pădurarul de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț a fost împușcat mortal, în pădurea dintre localitățile Rogoz și Lăpușul Românesc. Pădurarul era angajat de 7 ani la Direcția Silvică Maramureș și avea trei copii. Încă nu sunt cunoscute cauzele și autorii acestei crime.