2.4 C
Sibiu
vineri, decembrie 20, 2024

Paradă militară și expoziție de tehnică militară în centrul orașului, de Ziua Jandarmeriei Române

Cele mai citite

copil-jandarm Ziua Jandarmeriei Române va fi sărbătorită vineri la Sibiu prin mai multe manifestări ce vor avea loc în Piaţa Mare. Programul activităţilor omagiale desfășurate pentru sărbătorirea a 165 de ani de la întemeierea Jandarmeriei Române, va debuta la ora 11:00 și cuprinde o paradă militară, în care va participa alături de jandarmii sibieni un băiețel în vârstă de 4 ani îmbrăcat în uniformă de ceremonie și un jandarm rural, dar și un ceremonial militar.

Sibienii interesați sau curioși de activitatea Jandarmeriei au ocazia să viziteze în intervalul orar 10:30 -12:00, în Piața Mare, o expoziție de tehnică militară aflată în dotarea structurilor de Jandarmerie din sfera ordine și siguranță publică și Jandarmerie Montană.

„Detașamentul de defilare constituit din jandarmi sibieni, va fi însoțit de dl Adrian Alexe, muzeograf la Centrul Național Muzeal Astra, îmbrăcat în uniforma Jandarmeriei Rurale din secolul trecut, care va purta steagul cu însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean General de Brigadă „Mihail RASTY” Sibiu și de un băiețel în vârstă de 4 ani, în uniformă de ceremonie”, transmit reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu.

În acest an se sărbătoresc 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. Arma jandarmeriei a fost întemeiată de Domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, prin semnarea „Legiuirii Pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi” la 3 aprilie 1850, moment care marchează naşterea acestei instituţii.

Mesajul Prefectului Ovidiu-Ioan SITTERLI, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române

„În fiecare an, la 3 aprilie, sărbătorim una dintre cele mai importante instituţii ale statului: Jandarmeria Română. În urmă cu 165 de ani, la 3 aprilie 1850, domnitorul Moldovei Grigore Ale-xan¬dru Ghica a aprobat, la pro¬punerea Divanului Obştesc, „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în corp de jandarmi”. Astăzi, Jandarmeria Română contribuie la garantarea suveranităţii, independenţei, autorităţii, unităţii şi securităţii statului, a democraţiei constituţionale pe întregul teritoriu naţional atât în timp de pace, cât şi în situaţii de criză. Anul 2015 deschide o nouă provocare a profesionalismului Jandarmeriei Române în cadrul a ceea ce constituie reprezentarea de înalt nivel, respectiv Preşedinţia Forţei de Jandarmerie Europeană. România a preluat Preşedinţia anuală a Comitetului de Securitate al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Mandatul acordat reflectă recunoaşterea profilului activ al României în susţinerea rolului, valorilor şi principiilor fundamentale în asigurarea păcii, securităţii şi cooperării în Europa. De Ziua Jandarmeriei Române, felicit întreg corpul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean General de Brigadă “Mihail Rasty” Sibiu, pentru profesionalismul cu care îşi face, zi de zi, datoria faţă de cetăţenii judeţului Sibiu. Le mulţumesc jandarmilor sibieni pentru eforturile depuse în ultimul an pentru apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, pentru protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism. Vă doresc tuturor sănătate şi succes în îndeplinirea misiunilor! La mulţi ani!”.

Mesajul Inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al Judeţului Sibiu, adresat cu ocazia aniversării Zilei Jandarmeriei Române

„Drumul parcurs în cei 165 de ani de istorie  de Jandarmeria Română, de la întemeiere și până în prezent reprezintă dovada existenței și manifestării în societatea românească a  unor principii și valori perene, pe care și astăzi le regăsim constant în activitatea celor care slujesc această nobilă armă.
Ofisul  domnesc al  domnitorul Grigore Alexandru Ghica  din anul 1850, avea să marchez  nașterea  uneia dintre cele mai reprezentative instituții, prin semnarea  „Legiuirii pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.  Printre misiunile stabilite atunci Jandarmeriei se numărau  privegherea sigurantei publice, tinerea unei bune orânduieli si ducerea la îndeplinire a legilor. Astăzi, legământul pe care dumneavoastră, jandarmii sibieni l-ați făcut cu patria, este un simbol al spiritului de sacrificiu al unui lung șir de generații care slujesc același principiu LEX ET ORDO. În numele colectivului pe care am onoarea să îl conduc, vă adresez sincerele noastre felicitări pentru tot ceea ce reprezentați, pentru tot ceea c pentru tot ceeea ce faceți pentru ca cetățenii județului Sibiu să se simtă în siguranță. Vă urez să vă aflați mereu în postura  de a vă depăși limitele, și de a vă păstra nealterată de greul timpurilor dragostea pentru arma pe care o slujiți și pentru oameni. Cu deosebită considerație și aleasă gratitudin”.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Tânăr rănit într-un accident pe DN 1 în Șelimbăr

Un șofer de 19 ani a fost rănit, vineri seara, în Șelimbăr, de o autoutilitară al cărei conducător auto...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect