15.2 C
Sibiu
duminică, aprilie 20, 2025

Patru universitari sibieni, în fața Comisiei de Etică

Cele mai citite

Cei patru profesori din cadrul ULBS care au coordonat lucrări ale unor deținuți apar astăzi în fața Comisiei de Etică. Membrii comisiei s-au reunit deja în Sala Senatului din cadrul Rectoratului Sibiu și urmează să-i audieze pe IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Gligor Ciortea, Valentin Petrescu și Mirela Stanciu.
Cei patru universitari vor fi audiați de către membrii comisiei și își vor prezenta punctele de vedere. După aceea, membrii Comisiei de Etică vor analiza situația, ulterior, urmând a se stabili dacă se impun sau nu măsuri în cazurile respective.
Din Comisia de Etică a ULBS fac parte cadre didactice, personal didactic auxiliar și un student.
Comisia de Etică a ULBS:
Cadre Didactice:
Conf.univ.dr.Marioara TICHINDELEAN – Facultatea de Drept
Prof.univ.dr. NICOLAE BALTEȘ – Facultatea de Științe Economice
Prof.univ.dr. RADU GEAMĂNU – Facultatea de Drept
Prof.univ.dr. LAUREAN BOGDAN – Facultatea de Inginerie
Personal didactic auxiliar:
RAMONA TODERICIU – Director General Administrativ adjunct
VALENTIN LUP -Administrativ
Student:
SMĂRĂNDOIU MARIUS – Facultatea de Medicină
Rectorul ULBS, Ioan Bondrea, a declarat, anterior, că ”publicarea unei lucrări în afara spațiului academic al Universității «Lucian Blaga» din Sibiu este un act personal”.
”Chiar dacă vorbim despre profesori universitari ai ULBS, instituția nu poate fi legată în niciun fel de acțiunile private pe care aceștia le întreprind”, a declarat Ioan Bondrea.
Rămâne de văzut care va fi poziția Comisiei de Etică la finalul audierilor de astăzi.
Potrivit listelor făcute publice de Ministerul Justiției, opt dintre universitarii sibieni au coordonat lucrări ale unor deținuți, patru dintre aceștia apaținând de ULBS, restul fiind de la Universitatea Română – Germană și de la Universitatea Alma Mater.
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut, luni, 11 ianuarie, Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorilor din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, 12 ianuarie, că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările.
Tot marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.
Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

Publicitate
Ultimele știri

FOTO/VIDEO: Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Sibiu

Lumina Sfântă pogorâtă astăzi în biserica de pe mormântul Mântuitorului Iisus Hristos a fost adusă în Sâmbăta Mare la...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect