1.066 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenaţi, duminică, 25 mai., în judeţul Sibiu, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, dintre care 740 vor asigura protecţia celor 370 de secţii de votare,amplasate în 287 de locuri, pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European.
Pentru asigurarea unui proces electoral corect şi echidistant, la nivelul judeţului Sibiu, pe timpul desfăşurării alegerilor membrilor din România pentru Parlamentul European, vor fi angrenaţi peste 708 de poliţişti, 4 poliţişti de frontieră, 182 de jandarmi şi 100 de pompieri.
Alţi 200 de poliţişti şi 42 jandarmi, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.
De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul judeţului, vor acţiona, conform competenţelor, 60 de poliţişti, constituiţi în 12 echipe operative
Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 24 angajaţi M.A.I., care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.
Astfel, în total, 1.066 de angajaţi M.A.I. vor fi angrenaţi în misiuni, duminică, 25 mai 2014, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral.
Precizăm faptul că, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu se află încarceraţi 16 arestaţi preventiv, dintre care 15 cu drept de vot, toţi exprimându-şi dorinţa de a-şi exercita dreptul de a vota.
De asemenea, la nivelul judeţului sunt 12 arestaţi la domiciliu, dintre care nici unul nu a solicitat până în prezent să voteze prin intermediul urnei speciale.
Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Votează legal”, la I.P.J. Sibiu au fost primite 400 de afişe, ce au fost postate în spaţiile cu vizibilitate mare.
Acestea vor putea fi consultate şi în ziua alegerilor, la toate secţiile de votare din judeţul Sibiu.
Scopul campaniei este informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor români, cu drept de vot, asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.
Potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.