Cristian Popescu Piedone, a câștigat procesul intentat statului român pentru perioada petrecută în detenție în dosarul Colectiv.
Tribunalul București a decis, printr-o hotărâre pronunțată pe 15 mai 2025, că statul, reprezentat prin Ministerul Finanțelor, trebuie să îi plătească lui Piedone suma de 100.000 de euro cu titlu de daune morale, echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plății.
Pe lângă această sumă, instanța a mai obligat statul să achite 290.285,50 lei reprezentând daune materiale (salarii), precum și dobânda legală aferentă ambelor sume, calculată de la data rămânerii definitive a hotărârii și până la achitarea efectivă.
Reclamantul a anunțat că va solicita cheltuielile de judecată într-un demers separat.
„Admite în parte cererea de chemare în judecată. Obligă pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, la plata către reclamant a sumei de 100.000 euro cu titlu de daune morale, în lei la cursul BNR din ziua plăţii, a sumei de 290.285,50 lei cu titlu de daune materiale, precum şi la plata dobânzii legale aferentă acestor sume, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la data achitării efective. Ia act de faptul că reclamantul va solicita cheltuieli de judecată pe cale separată.
Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a III-a civilă.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin grefă, azi, 15.05.2025″, se arată în soluția pe scurt.
Hotărârea de azi poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Secția a III-a civilă a Tribunalului București.
Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4 din București (și ulterior al Sectorului 5), a fost implicat în dosarul Colectiv, fiind acuzat de abuz în serviciu pentru că ar fi emis autorizația de funcționare a clubului fără a avea avizul de securitate la incendiu.
În mai 2022, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare.
După ce a executat un an și o lună din pedeapsă, în iunie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație și l-a achitat, motivând că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.