5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Poliția Sibiu ne spune care sunt drepturile și obligațiile cetățenilor în interacțiunea cu polițiștii

Cele mai citite

S-a schimbat legea, în privința drepturilor și obligațiilor polițiștilor și cetățenilor în contactul cu poliția. Ce trebuie să știi și ce trebuie să faci dacă ești abordat de un polițist? Noi reamintim și ce drepturi și obligații au polițiștii. 
Poliția Sibiu a transmis o serie de informații referitoare la modificările legislației din domeniul ordinii și siguranței publice. Printre prevederile care s-au modificat sunt și cele legate de felul în care se prezintă un polițist, dar și ce drepturi și obligații are un cetățean în fața polițistului.
,,Necunoașterea legii nu te absolvă de răspundere” spun cei de la poliție, care mai subliniază că “este important ca normele care urmează să intre în vigoare să fie cunoscute de cetățeni; este important ca drepturile și obligațiile cetățenilor în interacțiunea cu polițiștii să fie cunoscute, pentru o colaborare eficientă, pentru a nu degenera diverse situații, pentru a aplana anumite conflictele și a nu fi amplificate din cauza  necunoașterii legii.”
Iată câteva din prevederile introduse în legislație, care explică modul în care trebuie să se prezinte un polițist și ce drepturi are în fața unui cetățean.
În exercitarea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este obligat să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea, astfel:

  1. a) dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, precum şi a unităţii de poliţie din care face parte;
  2. b) dacă este în ţinută civilă, prin prezentarea datelor prevăzute la lit. a), precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei. Prin excepţie, atunci când siguranţa poliţistului sau rezultatul intervenţiei ar putea fi periclitate, poliţistul îşi face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, intervenţia poliţistului se face prin anunţare: „Poliţia!”.

Potrivit noilor prevederi legale, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, mai amintește Poliția Sibiu.
Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.
Prin poziție inofensivă se înțelege:
– ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
– depărtarea picioarelor;
– adoptarea poziției șezut;
– adoptarea poziției culcat;
– altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.
Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției.
Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.
Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.
 
Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.
Alte prevederi importante
Trebuie însă să reamintim cetățenilor și polițiștilor și alte prevederi ale legii 192/2019, prin care sunt modificate mai multe acte normative:
“În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, polițistul este obligat să aibă un comportament civilizat, să dea dovadă de amabilitate și solicitudine, respectiv să adopte o atitudine politicoasă și fermă. Polițistul trebuie să dovedească stăpânire de sine, capacitate de comunicare și abilități de gestionare a situațiilor conflictuale.”
Apoi, mai sunt și alte prevederi, care lămuresc foarte clar situațiile în care poate fi făcută identificarea unui cetățean de către polițist:
“(1) Polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei numai în situația în care:

  1. a) aceasta încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
  2. b) există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
  3. c) aceasta solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive ori a altor asemenea circumstanțe necesită sprijinul organelor abilitate;
  4. d) descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
  5. e) aceasta desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice;
  6. f) aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat;
  7. g) cu ocazia unor controale sau razii, efectuate în condițiile art. 31 alin. (1) lit. g);
  8. h) există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.

(2) Polițistul este obligat să aducă la cunoștință persoanei, verbal, motivul legitimării.
(3) Stabilirea identității unei persoane se face pe baza actelor de identitate. Atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum și a verificărilor polițistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii.”
Cel mai bine, și pentru polițiști, și pentru cetățenii obișnuiți, est ebine să cunoașteți legea și toate modificările ei.
 
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO-„Celentano” din Las Fierbinți, mesaj manifest: „„Bă, da’ am înnebunit de tot?!

Actorul Adrian Văncică, interpretul personajului „Celentano” din serialul „Las Fierbinți”, îndeamnă românii la vot responsabil, într-un mesaj care s-a...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect