Trimiși în Sibiu în misiune, poliţiştii detașați din toate județele țării, în interes de serviciu, pe perioada Summitului UE, sunt nemulțumiți de faptul că au fost împinși să se cazeze în hoteluri scumpe, unde diurna le ajunge doar pentru o mică parte din prețul camerei. Ei au cerut dreptul de a-și alege singuri pensiunea sau hotelul.
Polițiștii sosiți în Sibiu pentru câteva zile, detașați în interes de serviciu pe perioada Summitului, au avut surpriza să fie cazaţi în locații impuse, în camere de 3 – 4 locuri şi la preţuri de 1.000 de lei camera. Asta în condiţiile în care diurna unui poliţist este de 230 de lei pentru cazare şi 20 de lei pentru masă. Prețul mediu pentru o cameră, în Sibiu, este între 70 şi 140 de lei pe noapte, în mod normal, dar pe perioada Summitului prețurile au urcat vertiginos, corespunzător cu cererea extrem de mare.
Reprezentanții sindicatelor polițiștilor ne-au confirmat că oamenii legii, veniți să mențină ordine publică în zilele de 6 – 9 mai, s-au văzut puşi în situaţia de a cheltui toţi banii acordaţi pentru cazare şi masă doar pentru a obţine un sfert de cameră. Mai mult, șefii le-au impus anumite pensiuni sau hoteluri prestabilite, din cauza contractelor pe care MAI le avea cu agențiile de turism. Nemulţumirea lor a fost că erau cazaţi la comun, deşi lucrează în ture diferite, neputându-se odihni şi igieniza corespunzător, dar şi că nu şi-au putut alege singuri cazarea, pentru a-şi gestiona eficient banii alocaţi. În urma unui număr mare de sesizări făcute de polițiști, conducerea IGPR a schimbat decizia inițială.
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor din România „DECUS” a postat marţi dimineaţă, pe pagina oficială de Facebook, un apel către toţi poliţiştii, afiliaţi sau neafiliaţi, de a transmite centralizat sindicatului informări despre condiţiile de cazare, masă şi alte probleme apărute în timpul delegaţiei la Sibiu, promiţând că în baza acestora va înainta un material către IGPR.
„În urma numeroaselor sesizări ale polițiștilor delegați în această perioadă în mun. Sibiu, cu ocazia summit-ului informal al Consiliului Europei, rugăm toți polițiștii, că sunt sau nu membri ai SNPR Decus, să ne trimită informări, asumate sau sub protecția anonimatului, referitoare la condițiile de cazare, masă sau alte aspecte negative de care s-au lovit pe parcursul acestor delegări. Informările polițiștilor vor alcătui un material care va fi înaintat comenzii Inspectoratului General al Poliției Române”, se arată în apelul lansat online de sindicatul DECUS.
„Stimată țară, deținătoare a președinției Consiliului Uniunii Europene, nu îți meriți polițiștii!”, îşi intitula postarea de pe pagina personală poliţistul sucevean Bogdan Bănică, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor din România, SNPR DECUS. Cu un condei pamfletar, acesta reuşea totuşi să creioneze argumentul central al nemulţumirilor: „Le-ai dat diurnă, Românie, pentru ca apoi să le-o iei pentru a-i caza câte patru în cameră, la prețul de peste o mie de lei, camera, pentru o noapte, invocând fel și fel de tertipuri operativ-contabile pentru a-i determina să accepte condițiile infecte.” Postarea este ilustrată cu fotografia unei camere matrimoniale de pensiune, în care încă două paturi single par a fi adăugate pentru a satisface cererea de cazare.
Contactat telefonic de reporterul Sibiu 100%, liderul sindical Bogdan Bănică a povestit că, iniţial, poliţiştii delegaţi din teritoriu au fost îndrumaţi către anumite unităţi de cazare din Sibiu, unde au constatat că trebuie să stea câte 3-4 persoane în cameră, plătind la suprapreţ, 1000 de lei camera, adică 250 de lei patul, pentru condiţii inferioare celor de care ar fi beneficiat dacă şi-ar fi ales personal locul de cazare.
Vicepreşedintele SNPR DECUS a mai arătat că doar 230 de lei pe zi sunt banii alocaţi poliţiştilor pentru cazare, restul de 20 de lei fiind banii de mâncare. Bănică susține că preţul unui loc de cazare în alte pensiuni sibiene variază între 70 şi 140 de lei, la tarif normal. Dorinţa poliţiştilor era să aibă de ales, să nu fie comasaţi în camere comune, suprataxate, în paturi de una sau două persoane, combinate ca să primească 4 oaspeţi la un loc, în detrimentul igienei şi al liniştii. Cel mai adesea, colegii de cameră nu lucrează în aceleaşi ture, ceea ce le poate afecta programul: din patru inşi, unul vine de la muncă, altul doarme, altul se spală pregătindu-se să plece, încurcându-se unii pe alţii, povesteşte Bogdan Bănică.
Reprezentantul sindical al poliţiştilor a afirmat marţi după-amiaza că, în urma sesizărilor făcute de colegii de breaslă către SNPR DECUS şi IGPR, acestora li s-a dat voie să îşi aleagă personal locul de cazare şi masă. Astfel, mare parte dintre nemulţumirile poliţiştilor delegaţi la Sibiu s-au rezolvat, însă liderii sindicali monitorizează în continuare situaţia, aşteptând să primească noi informări pe pagina SNPR DECUS: „Ne puteți contacta pe pagina oficială de Facebook #SNPRDecus sau puteți trimite sesizările pe adresa de mail [email protected]”.
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor DECUS este şi organizatorul anunţatului miting poliţienesc din Piaţa Unirii, care se judecă în instanţă cu Primăria Sibiu pe motiv că nu a primit autorizare să protesteze pe 9 mai la Sibiu, dar şi că în acelaşi loc a primit autorizare protestul activiştilor Greenpeace, în ciuda faptului că cererea poliţiştilor fusese înregistrată încă din luna februarie. Solicitată luni să transmită un punct de vedere către redacţia Sibiu 100% pe această temă, Primăria Sibiu nu a răspuns până la momentul publicării acestui articol.
IGPR a reacționat imediat după postările sindicaliștilor din poliție, cu un comunicat: „Precizăm că fiecare poliţist a primit, anterior deplasării la Sibiu, drepturile financiare cuvenite, respectiv 250 lei/zi (230 de lei – alocaţie de cazare; 20 de lei – indemnizaţie de delegare). Mai mult, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cheltuirea banilor pentru cazare, în limita sumei sus-menţionate, nu trebuie justificată prin documente”, spun cei de la IGPR. „Legat de informaţiile potrivit cărora poliţiştii au fost obligaţi să achite 1.000 de lei pe noapte la cazare, menţionăm faptul că acestea sunt false. Într-un singur caz, preţul unei camere cu 4 paturi, în care aveau rezervare 3 poliţişti, s-ar fi ridicat la suma de 750 de lei/noapte, cu masă inclusă, respectiv câte 250 de lei/persoană, bani ce le-au fost acordaţi acestora de instituţia din care fac parte. Mai mult decât atât, poliţiştii care s-au considerat nemulţumiţi de condiţiile existente în spaţiile ce le-au fost rezervate pentru cazare, au avut posibilitatea să îşi aleagă alte locaţii, fără a fi nevoiţi să achite vreo sumă de bani unităţii hoteliere unde au refuzat şederea”, mai precizează comunicatul.