Filarmonica de Stat Sibiu propune melomanilor un eveniment dedicat compozitorului german Johann Sebastian Bach. Pe scenă, alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, va urca dirijorul Ilarion Ionescu-Galați și solista Monica Florescu. Concertul va avea loc la Sala Thalia, joi 13 aprilie 2017, cu începere de la ora 19. Toate biletele pentru acest eveniment au fost epuizate.
Programul serii este alcătuit în totalitate din compoziții semnate de J.S.Bach, chiar dacă două dintre acestea sunt orchestrații realizate de Luigi Schimina respectiv Leopold Stokowski.
Cine este Monica Florescu ?
Solista își începe cariera muzicală pe scena Ateneului Român la vârsta de 8 ani ca laureată a concursurilor naționale între anii 1986-1988. De-a lungul anilor, odată cu terminarea studiilor în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, continuă studiile de master și specializări la Conservatorul Regal din Anvers, Belgia, țară în care se stabilește timp de 15 ani și unde desfașoară o intensă carieră de interpretare atât în plan solistic cât și în domeniul muzicii de cameră. Tot în Belgia fondează Spirale Piano Trio în 2002, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate ansamburi de muzică de cameră, grup laureat al Premiului „Tânăr Talent” decernat de către Dr. Honoris Causa Philippe Herreweghe. În 2012 devine profesor de pian la catedra de pian a Institutului Superior de Muzică din Xalapa , statul Veracruz, Mexic. Pe perioada în care locuiește pe continentul sud-american desfășoară de asemenea o intensă activitate de interpret, participând în Festivalul de Muzică Contemporană din Havana și la Săptamâna Culturală a Belgiei în Havana, Cuba. În prezent Monica Florescu este Solist Instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu, iar din 2016 inaugurează în Sibiu, alături de violoncelistul Makcim Fernandez-Samodaiev, Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”.
Ilarion Ionescu Galați, câștigătorul Marelui Premiu al Criticii Muzicale Române în 2002
Ilarion Ionescu Galaţi se afirmă iniţial ca violonist, apărând ca solist în concerte cu Orchestra Radio, Orchestra Cinematografiei, Filarmonica „G. Enescu”, Bucureşti şi efectuând turnee în China, Mongolia, Rusia şi Franţa. Student eminent, obţine prin concurs bursa „Enescu” şi câştigă Premiul I la Concursul Naţional „G. Enescu” (1960). Activitatea dirijorală, începută în paralel cu activitatea solistică – cu Emanuel Elenescu şi Mircea Basarab – va fi perfecţionată la École Normale Superieure de Musique, Paris (1965-1968), cu Charles Munch şi Pierre Dervaux şi în America, la New York cu Leopold Stokowski sau la Philadelphia cu Eugene Ormandy (1970). Din 1968 devine prim dirijor al Filarmonicii din Braşov. Ilarion Ionescu-Galaţi este cetăţean de onoare al oraşelor Ploieşti, Târgu Mureş, Braşov, Membru de Onoare al Academiei Suzuki Japonia şi a fost distins cu Diploma de Onoare a Ministerului Culturii Turcia (1992), Marele Premiu al Criticii Muzicale Române (2002) dar şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer (2004).
Programul concertului:
- Johann Sebastian Bach/Luigi Schinina – Partita în re minor „Chaconne”, BWV 1004
- Johann Sebastian Bach – Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1 în re minor, BWV 1052
- Johann Sebastian Bach – Concertul pentru pian şi orchestră nr.5 în fa minor, BWV 1056
- Johann Sebastian Bach / Leopold Stokowski – Toccata şi fuga în re minor, BWV 565