5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Povești cu pași mici, o carte despre copilul din fiecare dintre noi

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Librăria Cărturești din Promenada Mall din Sibiu a găzduit ieri lansarea cărții Povești cu pași mici, scrisă de către Raluca Moldovan.

Cartea Povești cu pași mici a apărut la Editura Creator. La lansare au participat actrița Ofelia Popii, Codruța Răbăgel, psiholog și psiho-terapeut și expertul în comunicare, Lidia Bădilă, cea care a și moderat întâlnirea cu publicul numeros. Elena Dițu, redactor la editura ce a publicat cartea, a trimis un mesaj video. Prin intermediul conectării online, a putut participa, în direct din Franța, cel care a ilustrat cartea, pictorul Ciprian Muntiu.

Povești cu pași mici

”Everybody has a Taie” – Toată lumea are un bunic

Reprezentanta editurii este sigură de succesul pe care îl va avea cartea pentru că în ea sunt surprinse poveștile copilăriei și pentru că ”Everybody has a Taie”, (Toată lumea are un Taie, un bunic), titlul primei povești din carte. Prin poveștile Ralucăi Moldovan ”pășim cu pași mici” pe ulițele copilăriei, ce devin astfel accesibile și noii generații.

Raluca Moldovan, autoarea cărții

Raluca Moldovan a început să scrie această carte datorită copiilor ei, ce o întrebau adeseori despre care erau jocurile din copilăria sa. Astfel a început să le rememoreze. Pentru ea, o carte bună ”trebuie să transmită, să creeze emoție”.

”O carte se naște în primul rând în sufletul celui care o scrie.” – Raluca Moldovan

Autoarea a destăinuit la lansare atât resorturile intime ale nașterii cărții sale precum și care este publicul căruia se adresează. ”O carte se naște în primul rând în sufletul celui care o scrie. După aceea el decide dacă are curajul să o dăruiască celorlalți sau dacă o ține pentru el și pentru prieteni. Eu am ales să o dăruiesc tuturor.

Cartea Povești cu pași mici se adresează atât celor mari, adulților, generației 80 – 90 în principal. Cei care au trăit aceeași perioadă, aceleași lucruri ca și mine. Dar și generațiilor mai vechi, care au trăit cam ca și noi, în perioada aceea în care copilăria încă nu avea așa de multe reguli. Nu aveam așa de multă tehnologie dar aveam strada, aveam copiii, natura, aveam aerul, care era mult mai curat. Cred că această carte ne ajută să ne reconectăm cu copilul nostru interior.

Cartea se adresează și celor mici. Am gândit-o ca pe un lucru de demonstrat copiilor că istoria este vie, pentru că din cartea de istorie înveți lucruri seci. Asta vreau să afle și copiii noștri, povestea din spatele istoriei pe care ei o învață la școală.”

Colaj cu ilustrațiile lui Ciprian Muntiu

”Am încercat să las privitorul și cititorul să se ducă mai departe unde vrea el, nu să îi dau eu un punct de vedere, care oricum e subiectiv.” – Ciprian Muntiu

Pentru că autoarea nu dă toate detaliile privind poveștile sale de viață, cel care semnează coperta și ilustrațiile cărții, pictorul Ciprian Muntiu, a decis să facă același lucru. Nu dă foarte multe indicii, lasă privitorul să meargă mai departe, să inventeze propria poveste pornind de la ilustrație. Desenele sunt alb-negru, cu tușe largi, un joc sugestiv de lumini și umbre.

Codruța Răbăgel, vorbind despre carte

Psihologul Codruța Răbăgel remarca importanța poveștilor pe care noi le transmitem copiilor noștri. Prin intermediul acestora, putem să le ghidăm și drumul în viață. ”Ceea ce am descoperit legat de copilărie în cartea Ralucăi Moldovan este bucuria de a fi, dacă veți răsfoi cartea, veți descoperi foarte multe momente în care copilăria e nevoie să fie despre bucurie. Asta este potrivit să le transmitem copiilor noștri, să se bucure! Ghidați-vă copiii către o copilărie hrănitoare, plină de iubire, de conectare!” (Codruța Răbăgel).

O punte între generații creată prin Povești cu pași mici

Cei prezenți s-au putut bucura de lectura unor pasaje din carte de către actrița Ofelia Popii. Aceasta s-a declarat cucerită de Poveștile cu pași mici și de modul în care acestea au adus-o aproape de momente din copilăria ei. Istorioarele din carte au fost un punct de plecare pentru a-i împărtăși fiicei ei episoade din propria copilărie.

Actrița Ofelia Popii

Raluca Moldovan a absolvit Facultatea de Jurnalistică din Sibiu, a venit aici din Alexandria acum 20 de ani. În adolescență, a creat o revistă pentru tineri, Impuls. După terminarea facultății a publicat articole de presă, la un ziar din Alexandria. În 2010 a publicat câteva eseuri în volumul Cele patru dimensiuni ale feminității românești, alături de alte 72 de românce de succes în diverse domenii. Autoarea a lansat și scrie și pe blogul artamera.ro. Povești cu pași mici este prima sa carte publicată iar autoarea intenționează să continue pe acest drum.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect