Prevenirea îmbolnăvirilor prin trichineloză a fost subiectul ședinței de vineri a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Sibiu, desfășurate la Instituția Prefectului – Județul Sibiu. Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, dr. Simona Berariu, a accentuat importanța examinării trichineloscopice a cărnii, recomandând cetățenilor să nu consume carne și preparate din carne din surse neautorizate.
Prefectul Adela Muntean a subliniat faptul că este necesară o campanie de prevenire și informare a Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în următoarea perioadă, premergătoare sărbătorilor de iarnă, pentru asigurarea securității alimentare a cetățenilor județului Sibiu.
Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile. Rezervorul de infecție include peste 100 de specii de animale sălbatice și domestice, carnivore, omnivore și rozătoare, existând două tipuri de rezervoare:
Sinantrop – ce cuprinde animalele din imediata apropiere a omului (porc, rozătoare, cal, câine, pisică, nutrie, etc.), principalul purtător de larve fiind șobolanul, care asigură trecerea bolii la porc și de la acesta la om;
Silvatic – mistreț, urs, vulpe, lup, bursuc, etc. (animale salbatice)
La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă și-un prognostic rezervat, datorită complicațiilor care pot provoca decesul: complicații cardiovasculare (miocradită), neurologice (meningită, encefalită, nevrite periferice), pulmonare (bronhopneumopatii, edem pulmonar), renale (nefrită). Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale și faciale (umflarea pleoapelor și feței) însoțite de conjunctivită (inrosirea ochilor), dureri musculare (mialgii) și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman. Faza acută durează câteva săptâmâni, dar mialgiile pot persista perioade îndelungate de timp.
În vederea prevenirii îmbolnăvirii au fost transimise populației mai multe recomandări:
1. Să achiziționeze animale de la unități avizate sanitar;
2. Sa achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar
3. Să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora;
4. La tocarea cărnii de porc/vânat să folosească o mașină de tocat, destinată special acestei activități. Se recomandă cu insistență curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și curățarea tuturor suprafețelor și a intrumentelor folosite;
5. Să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;
6. În timpul gătirii, trebuie atinsă temperatura de minim 71 grade Celsius în toată masa de carne, pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz, în gri;
7. Prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.