Salariaţii din cadrul Direcției Județene de Statistică fac protest spontan astăzi, începând cu ora 12, timp de o oră.
Nemulțumirile salariaților vizează: nemajorarea salariilor personalului DJS Sibiu, neacordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii și neacordarea importanței cuvenite activității direcțiilor teritoriale de statistică.
Angajații transmit că protestele vor continua zilnic, până când revendicările nostre vor fi soluţionate.
Redăm mai jos comunicatul de presă:
„Nemulțumirile salariaților vizează: •Neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul Românieiîn data de 13.07.2022 cu tema˵ Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică˶,
•Nemajorarea salariilor personalului DJS Sibiu, spre deosebire de cele din alte instituții publice. În decurs de 5 ani, un salariat cu vechime maximă din DJS Sibiu a avut o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), timp în care rata inflaţiei a depăşit 40%.
•Neacordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, spre deosebire de angajații altor instituții aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale, etc.
•Neacordarea importanței cuvenite activității direcțiilor teritoriale de statistică, atâta vreme cât informațiile statistice sunt importante atât pentru cunoașterea evoluțiilor economice și sociale, pentru fundamentarea deciziilor și programelor de acțiune la nivel european, național și/sau teritorial, cât și pentru studii și cercetări științifice sau pentru corecta informare a tuturor categoriilor de utilizatori. Să nu uităm de cercetările statistice de interes naţional de tipul recensămintelor populaţiei şi locuinţelor și recensămintelor din agricultură, precum și de implicarea direcțiilor județene de statistică în organizarea și desfășurarea proceselor electorale. Toate aceste nemulțumiri determină salariații să părăsească DJS Sibiu. Din cauza salariilor mici posturile vacante nu se ocupă deoarece nu este nimeni interesat de a ocupa o funcție publică plătită atât de puțin și cu o activitate diversă, complexă, importantă și de amploare.
Revendicările salariaţilor DJS Sibiu sunt:
- Stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DJS Sibiu la nivelul administrației publice centrale.
2. Acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DJS Sibiu.
3. Mărirea schemei de personal a DJS Sibiu corespunzător volumului de activitate şi deblocarea angajărilor.
4. Exceptarea structurilor subordonate Institutului Naţional de Statistică de la procesul de desfiinţare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activităţii, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.
CONTEXT:
Direcţiile teritoriale de statistică (DTS) sunt instituţii subordonate Institutului Naţional de Statistică (INS), autoritatea desemnată ca principal producător de date statistice oficiale ale României şi organismul care reprezintă punctul de contact cu Comisia Europeană (EUROSTAT), cu privire la chestiuni statistice.
INS, cu aportul direcţiilor teritoriale subordonate, asigură îndeplinirea obligaţiilor României faţă de Comisia Europeană în ceea ce priveşte statisticile oficiale, neexistând până în prezent niciun caz în care statul roman să fie sancţionat pentru neîndeplinirea acestor obligaţii. Indicatorii statistici pot fi calculaţi doar pe baza datelor statistice primare colectate de către direcţiile teritoriale, astfel că, prin activitatea desfăşurată de către personalul din teritoriu este asigurată continuitatea producerii statisticilor oficiale din toate domeniile, cum ar fi: indicele preţurilor de consum, produsul intern brut, indicatorii pieţei muncii, ai activităţii întreprinderilor, ai comerţului intern şi international, ai populaţiei, migraţiei, agriculturii, etc.
La acestea se adaugă cercetările totale, de interes național, de tipul recensămintelor. În contextul în care personalul din direcţiile teritoriale asigură datele necesare pentru realizarea Programului Statistic Naţional, iar indicatorii statistici sunt necesari pentru elaborarea şi fundamentarea strategiilor şi politicilor decizionale atât la nivel national, cât şi al Uniunii Europene, aceşti salariaţi sunt în permanenţă “UITAŢI” de către factorii decizionali când ne referim la asigurarea unei salarizări corespunzătoare muncii depuse şi echitabile în raport cu ceilalţi angajaţi ai statului, din alte instituţii. De ani de zile suntem discriminaţi, salariile noastre nu au fost majorate, situându-se la un nivel mult inferior, atât faţă de salariile din alte instituţii din teritoriu, cât şi faţă de cele din administraţia centralăşi cea locală. Pe de altă parte, deşi există o lege unitară de salarizare, pentru alte instituţii au fost adoptate acte normative prin care salariile au fost majorate semnificativ şi discriminatoriu, cum ar fi:-Legea nr. 207/2017, prin care salariile personalului din cadrul direcţiilor finanţelor publice au fost asimilate la nivelul celor din ANAF, respectiv administraţia centrală-Legea nr. 206/2020, prin care salariile personalului din cadrul gărzilor forestiere şi a celor de mediu au fost stabilite la nivelul administraţiei centrale-Legea nr. 79/2018, prin care s-a acordat majorarea salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii la: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Justiţiei, Secretariatul General al Curţii Constituţionale, unităţile subordonate ale Ministerului Sănătăţii şi ale Ministerului Educaţiei-Legea nr. 80/2018, prin care s-a acordat majorarea salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor-OUG nr. 114/2020, prin care s-a acordat majorarea salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice-alte acte normative prin care s-au majorat salariile la direcţiile teritoriale pentru agricultură, în învăţământ, iar recent la casele judeţene de asigurări de sănătate.
În contextul în care chiar prin legea unitară a salarizării este recunoscută complexitatea activităţii din cadrul sistemului statistic, stabilind un nivel mai mare de salarizare pentru secretarul general al INS, noi suntem singurii funcţionari publici care nu beneficiază de această majorare cu 15% a salariului de bază. – Colectivul Direcției Județene de Statistică Sibiu