La 1 iulie a intrat în vigoare prevederea legală care deschide drumul companiilor de energie să crească prețul pentru serviciul universal. Până la această dată, românii au putut schimba contractele pe unele cu prețuri specifice pieței concurențiale, termenul fiind prorogat pentru mai multe luni. Dar asta nu înseamnă că totul s-a sfârșit, din acest punct de vedere, după cum explică specialiștii.
Contractele de energie electrică pot fi schimbate în orice moment, cu orice companie de pe piață, care oferă astfel de servicii, potrivit legislației în vigoare. Consumatorii din România au la dispoziție două tipuri de contracte, în acest moment: contractul de serviciu universal, aflat în vigoare pentru cei care nu au încheiat noi contracte de energie, și contractele în condițiile unei piețe concurențiale. Termenul limită de 1 iulie a fost unul care a menținut prețurile serviciului universal. După 1 iulie, aceste prețuri cresc cu procente care pot ajunge până la 20%, atât la energia electrică, cât și la gaze.
Conform datelor ANRE, sunt milioane de gospodării care nu și-au făcut noi contracte și care vor fi facturate în continuare pe prețurile specifice „serviciului universal” de energie. Numai că aceste prețuri sunt exact cele care se majorează. Noile prețuri sunt valabile timp de șase luni la electricitate și un an la gaze, potrivit ANRE.
Publicitatea făcută zilei de 1 iulie i-a speriat însă pe mulți, dar adevărul este că schimbarea de contract se poate face în orice moment. Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege. A declarat într-o emisiune pentru Digi24 TV că 1 iulie nu este un termen limită pentru intrarea pe piața concurențială, ci este doar momentul de când se aplică noile prețuri de serviciu universal.
„1 iulie nu este un termen limită până la care românii trebuiau să treacă în piața concurențială, 1 iulie este un punct de cotitură pentru că se aplică noile prețuri de serviciu universal”, a spus Nagy-Bege.
Și Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), a explicat că toți consumatorii de energie din România îşi pot schimba fără restricții contractele sau furnizorii. El a mai precizat că această creştere de preţuri de la 1 iulie este legată de conjunctura internaţională a pieţei de energie, fără legătură cu liberalizarea din România.
„1 iulie este un moment important, pentru că se termină o abordare în care furnizorii din propria iniţiativă şi la sugestia autorităţilor au decis să ofere discount consumatorilor care nu optaseră pentru schimbarea furnizorului sau tipului de contract. Însă 1 iulie nu este sfârşitul lumii. Oamenii îşi pot schimba oricând contractele la energie şi furnizorii şi cel mai important este să ştie că nu rămâne nimeni fără energie, va fi continuitate în alimentare”, a mai spus Lungu.
În lunile următoare, comnsumatorii care nu și-au schimbat contractele pe unele specifice pieței concurențiale, vor observa, în consecință, o creștere a facturilor, motiv care i-ar putea determina să caute un furnizor cu prețuri mai bune. Este important de știut și faptul că aceste contracte noi nu trebuie să aibă un termen contractual determinat, ele putând fi schimbate în orice moment, cu un alt furnizor, dacă suntem nemulțumiți de preț.
ANRE pune, de altfel, la dispoziția românilor un comparator de tarife pentru ca alegerea furnizorului de energie să fie făcută în cunoștință de cauză.
Cum încheiem un contract nou de energie
Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a reușit să simplifice procesul de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, pentru ca românii să poată face acest lucru cât mai ușor.
Actele necesare pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice:
- Acordul solicitantului exprimat în scris sau telefonic, conform dispoziţiilor legale în vigoare;
- Copia actului de identitate/certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (pentru persoane juridice) al solicitantului;
- Declaraţia pe proprie răspundere a solicitantului privind deţinerea unui drept locativ, cu precizarea calităţii sale (proprietar/coproprietar, unic moştenitor, comoştenitor, soţ, chiriaş, beneficiar rentă viageră etc);
- Declarația că nu există litigii locative cu privire la spaţiul pentru care se solicită încheierea contractului, iar în cazul în care se dovedeşte contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declaraţiei, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanţă, cât şi prin acord tacit.