Astăzi e o zi istorică pentru Republica Moldova. Basarabenii își aleg președintele și, totodată, aderarea sau nu la Uniunea Europeană. Moldovenii din Sibiu, dar și din împrejurimile acestuia, pot vota până la ora 21, la secția de votare amenajată în incinta Școlii Gimnaziale Regina Maria, de pe str. Zaharia Boiu, nr. 1. În România. Cetățenii Republicii Moldova mai pot vota în Braşov, Craiova, Bacău, Constanţa, Oradea, Galaţi, Suceava şi Timişoara.
Autocar cu votanți din Alba, la Sibiu
Mă apropii de secția de votare de pe Zaharia Boiu. Văd o mulțime de tineri, unii dintre ei cu steagul Moldovei pe umeri. Îi salut, încerc să intru în vorbă cu ei. Ana-Maria Bălan a venit din Alba Iulia special pentru a vota: „Sunt venită cu un grup mai mare din Alba Iulia. Cred că rezultatele de azi vor fi pozitive, iar Moldova va avea un viitor frumos, dacă o să intre în U.E. Majoritatea tinerilor votează pentru un viitor proeuropean. Deși altcineva ar dori alte rezultate, noi suntem mai puternici decât oricare piedici”.
Se pare că tinerii sunt deschiși spre U.E. Andrei Trifan și Mirela Novicov au aceeași părere: „Suntem pro Europa. Credem că o să intrăm în Uniunea Europeană, oricât ar încerca alții să ne oprească. Sunt multe persoane pro ruse care aleg să meargă la alegerile prezidențiale doar în al doilea tur, dar în al doilea tur nu va mai fi referendumul, e un avantaj pentru noi, cei care dorim aderarea. Suntem veniți din Alba Iulia în Sibiu special pentru a vota. Majoritatea tinerilor sunt proeuropeni. În cazul bătrânilor e mai greu, au rămas cu vechile mentalități”.
Boicot în Moldova
Deși majoritatea tinerilor moldoveni sunt proeuropeni, se mai găsesc și oameni care au alte mentalități, cum spune și Chiril Lescenco: „Avem speranțe pentru viitorul european, chiar dacă suntem vorbitori de rusă. Dar noi credem în valorile europene și dorim să fim uniți cu România prin acest sens și cu restul țărilor membre U.E. Suntem de la începul războiului în Sibiu. Majoritatea tinerilor moldoveni sunt proeuropeni, cam 70% dintre aceștia, zic eu. Cred că vom intra în U.E. După acest referendum, deși în Moldova se desfășoară activități de către proruși de boicotare a alegerilor”.
Olga și Silvia State sunt surori și fac masterul în Sibiu. Acestea sunt de părere că cine migrează în țările membre U.E. e dispus să spună DA la referendum, dar se mai găsesc și oameni, rămași în țara lor natală, care sunt contra aderării: „Sperăm ca poporul să voteze conștient și să facă alegerea corectă pentru un viitor prosper, proeuropean, și pentru fiecare dintre noi. Este o decizie ce ne afectează pe fiecare în parte. Cine vine la vot, se așteaptă la o schimbare. Cel puțin tinerii pe care îi cunoștem noi, studenți în afara Moldovei, sunt pentru un viitor proeuropean. Dar am vorbit cu niște prieteni care au rămas în Republică și nu sunt așa pozitivi în vederea referendumului, au alte idei și opinii. Întodeauna a fost și va fi propaganda rusă, pentru a influența conștiința și votul, dar dacă ai discernământ și poți face diferența dintre fakenews și știrile adevărate, nu sunt probleme. Diaspora are un cuvânt foarte important de spus”.
Și vârstnicii sunt proeuropeni
Deși persoanele vârstnice sunt mai conservatoare, există și printre aceștia oameni cu concepții noi, cum ne spune Diana Tincu: „Stau în Sibiu de șapte ani, mi se pare un oraș minunat, l-am ales țintă. Un viitor proeuropean este unul bun; cum a fost, am văzut deja. Cred că rezultatele vor fi bune pentru Moldova, chiar am încredere în moldovenii mei, am în anturajul meu persoane mai în vârstă care și-au schimbat părerea despre membrii U.E. și nu mai sunt așa reticienți cu aderarea”.