Europa şi România nu sunt ferite de acest pericolul producerii unui tsunami în cazul producerii unui cutremur puternic.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis, marţi, un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare asupra Fenomenului Tsunamiului, în care avertizează că, deşi cea mai afectată regiune a fost Asia, în ultimii o sută de ani, Europa şi România nu sunt ferite de acest pericol.
Specialiştii avertizează că Europa nu este nici ea ferită de acest pericol.
„Cutremurul din Marea Egee de pe 30 octombrie 2020, care a generat un mini-tsunami şi a inundat oraşul Izmir şi portul Samos, arată că astfel de fenomene pot apărea oriunde pe continent unde există activitate seismică.
Deşi România nu este o ţară cu o istorie recentă de tsunami-uri devastatoare, este expusă acestui risc, din cauza activităţii seismice din Marea Neagră”, a transmis Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
„La 31 martie 1901, un cutremur de 7,2 Mw în zona Shabla a provocat un tsunami major, cu valuri de aproximatix 4 metri înălţime, care au distrus coasta de sud a Mangaliei şi satele din apropiere.
Prin intermediul Observatorului Seismologic Dobrogea din Eforie, centru de monitorizare a tsunami-urilor pentru regiunea de coastă, INCDFP se implică activ în prevenirea şi monitorizarea tsunami-urilor”, a mai transmis instituția.
SURSĂ FOTO: cnn.com