AUR a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, în vederea demarării procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Partidul condus de George Simion a anunțat printr-un comunicat de presă că toți cei 91 de parlamentari ai săi s-au alăturat demersului Partidului Oamenilor Tineri (POT) și au semnat pentru demiterea președintelui Iohannis.
Conform Constituției, propunerea de suspendare a președintelui poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor din Parlamentul României.
De asemenea, legea spune că formațiunile politice care au inițiat procedura de suspendare au nevoie de un aviz din partea CCR, căreia trebuie să îi comunice prevederile constituționale ce au fost încălcate de președintele țării.
„Considerăm că este responsabilitatea tuturor parlamentarilor, indiferent de apartenența politică, să pună interesele naționale înaintea celor personale sau de partid
Într-o țară normală, președintele ar fi trebuit să iasă public, să își asume responsabilitatea și să demisioneze, împreună cu guvernul pe care l-a nominalizat.
Regimul Iohannis, alături de complicitatea PSD, PNL și UDMR, a aruncat România într-o criză politică fără precedent, cu consecințe economice catastrofale asupra românilor, iar noi, AUR, suntem hotărâți să punem capăt acestui coșmar politic”, au transmis reprezentanții AUR.
În astfel de cazuri, pentru admiterea cererii de suspendare a președintelui este necesar un minim de 117 de semnături, iar pentru inițierea unui referendum pentru demiterea șefului statului este nevoie de 234 de voturi în Parlament.
Deși AUR, POT și SOS România au împreună 162 de parlamentari, dintr-un total de 466, pot iniția procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis, însă nu au o majoritate care să îi permită să treacă de Parlament.