Cazul dramatic al româncei Raluca I., care a trăit în Suedia, dar s-a întors în România, luând cu ea și fetița, apoi a fost arestată pentru răpire, a generat un nou scandal internațional. Raluca este originară din Sibiu și s-a căsătorit, ulterior, în Suedia.
Raluca I., născută în Sibiu, a ajuns în arestul Poliției Suceava, luna trecută, după ce a fost acuzată de autoritățile suedeze că și-ar fi răpit fetița în vârstă de șase ani de pe teritoriul Suediei. Fetița a ajuns într-un centru de primire în regim de urgență al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Suceava, până la clarificarea situației.
Raluca I. a fost reţinută de poliția din Suceava pe 28 martie, la Mănăstirea Putna, ea fiind o fire credincioasă, dar pe 29 martie fiica ei în vârstă de 6 ani era deja preluată de tată, un cetăţean suedez.
Scandalul a început atunci când Raluca s-a certat cu iubitul ei suedez şi a decis să plece acasă în România, împreună cu copilul. Imediat, tatăl a depus o plângere la poliție, iar autorităţile din Suedia au emis pe numele româncei un mandat european de arestare pentru răpire în formă agravată a copiilor.
În momentul în care a ajuns la Suceava, Raluca a fost reţinută de poliţişti, iar fiica ei a fost preluată de inspectorii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
CITEȘTE MAI MULT: Povestea sibiencei acuzată că și-a răpit fetița: iubitul este coreean, adoptat de părinți suedezi
Între timp, tatăl fetiței, cetățean suedez, a venit în România și s-a prezentat la poliție cu toate actele fetiței. Cu ajutorul polițiștilor, el și-a recuperat copilul, care de asemenea are cetățenie exclusiv suedeză. Femeia, Raluca I., este originară din judeţul Sibiu și a fost eliberată ulterior din arest, deoarece judecătorii au respins extrădarea acesteia.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, „copilul a fost adus de organele de poliție, în urma unui mandat de arestare emis pe numele mamei, mamă care nu are domiciliul în județul Suceava, ci în județul Sibiu. Fetița de șase ani este cetățean suedez. A fost o colaborare cu autoritatea de protecție a copilului și autoritățile suedeze. Tatăl s-a prezentat pentru preluarea copilului. În momentul în care copilul a fost adus la centrul de primire în regim de urgență s-a instituit măsura dispoziției în regim de urgență de către directorul instituției, însă în urma prezentării documentației din partea tatălui, s-a revocat măsura și s-a predat copilul tatălui acestuia”.
Cazul a stârnit deja numeroase comentarii, toate plecând de la presupunerea umană că o mamă are tot dreptul să-și ia copilul cu ea, atunci când pleacă în țara natală. Din păcate, legislația internațională prevede ca orice ieșire din țara de origine a unui copil trebuie făcută cu acordul ambilor părinți.