2.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sieureusesc.ro: ajută și alte femei să învingă violența domestică

Cele mai citite

Pentru prima oară, femeile care se confruntă cu violența domestică sunt puse în legătură cu femeile care au reușit să depășească o situație de abuz prin intermediul unei platforme online: sieureusesc.ro. Platforma are la bază exemplul personal al celor care au reușit, solidarizarea cu femeile captive încă în cercul violenței și contribuția la ajutorarea acestora din urmă.
“Se transmite din generație în generație că rolul femeii e să se sacrifice. Asta credeam și eu până am întâlnit psihologul specializat în violența domestică”, povestește Simona, care acum duce o viață liniștită, deși se află în scaun cu rotile ca urmare a abuzurilor suferite. „Credeam că violența înseamnă doar coaste rupte până când cineva mi-a pus în față lista formelor de abuz”, spune Loredana Kaschovits. “Am trecut prin două relații abuzive. Dar am ieșit cu bine”, povestește Ela. Toate aceste femei au reuşit să îşi transforme viața, iar acum vor să ajute alte femei aflate în situația în care au fost și ele mai demult.
Ca prim pas, pe noua platformă sunt invitate cât mai multe femei care au depășit o situație de abuz să-și spună povestea despre cine și ce le-a ajutat. O pot face în format video, audio sau text. În plus, există opțiunea „Mă implic” pentru toți cei care vor să ajute femeile care se confruntă cu violența domestică, indiferent dacă sunt specialiști, contribuitori sau voluntari.
Pe termen lung, platforma își propune construirea de comunități locale ale învingătoarelor violenței care să ajute alte femei aflate în situații de abuz, oferindu-le informații, dar și încredere și suport moral, vitale pentru o femeie abuzată care se simte lipsită de putere și nu știe cum să pună capăt situației în care se află. Astfel de grupuri funcționează deja la Sibiu, Brașov și București, iar organizatorii au deja contacte stabilite cu persoane interesate în Cluj și Satu Mare.
Un element esențial al acestor comunități este construirea unor grupuri de sprijin cu rol terapeutic, în care femeile care au depășit violența devin persoane resurse pentru cele aflate încă în procesul de eliberare de violență și efectele ei. Coordonarea fiecărui grup se va face de către psihologi cu experiență, în condiții de confidențialitate, iar organizatorii vor oferi îndrumarea necesară demarării grupurilor locale de sprijin.
Odată cu lansarea platformei www.sieureusesc.ro, facem un apel către toți cei care doresc să susțină cu servicii pro-bono sau cu donații funcționarea acestor grupuri să apeleze cu încredere la contactele listate pe website, pentru a lua legătura în cel mai scurt timp.
1 din 3 femei a fost afectată de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață, iar 28% dintre femei cunosc victime ale violenței în cercul de rude și prieteni. Prin serviciile de consiliere oferite, A.L.E.G. cunoaște poveștile din spatele cifrelor. Din nevoia beneficiarelor, în toamna anului 2017 s-a născut ideea campaniei #SiEuReușesc, a Forumului Învingătoarelor care s-a concretizat printr-o rețea online începând cu martie 2017, iar apoi a crescut organic în direcția unui program național.. În crearea grupurilor de sprijin locale, A.L.E.G. colaborează cu Pas Alternativ la Brașov, cu asociația ANAIS la București, precum și alte ONGuri. Ținta este de extindere în minim încă 10 orașe în următorii 3 ani
Modelul care a inspirat echipa A.L.E.G. în crearea acestui program este cel al învingătoarei violenței domestice Ana Bella din Spania, iar în conceperea acestui program inovator in România organizația noastră a beneficiat de asistență tehnică și financiară din partea Techsoup Europe și AVON și de susținerea Ashoka Romania și Design Thinking Society. Partenerii care ne-au susținut au fost Chapter 4 Romania, DoR, Recorder, Luthelo.
A.L.E.G. – Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen, este o organizație neguvernamentală din Sibiu activă de peste 14 ani în prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Cea mai mică inimă artificială din lume, creată de studenţii români, premiată la o competiție globală

Un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a dezvoltat cea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect