3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

SONDAJ Poliția din România, în topul corupției din UE. Unde dau mită românii: la spital, la școală și pentru documente de identitate

Cele mai citite

Un studiu realizat de Transparency International, la cererea Uniunii Europene, arată că polițiile din Bulgaria (locul I), România și Croația (locul al II-lea la egalitate) sunt cele mai corupte din UE, pe baza percepției cetățenilor din aceste țări.

La sondaj au răspuns la nivel european 40.600 de persoane, pe parcursul mai multor luni, din octombrie până în decembrie 2020. Au fost incluse 27 de state membre ale UE, fiind oferite rezultate detaliate la nivel național și regional. Studiul a fost realizat telefonic.

Cel mai important număr este cel referitor la procentul românilor care spun că au fost nevoiți să dea mită în ultimele 12 luni: 20%, fiind cel mai mare din întreaga Uniune Europeană. Media europeană este de 7%, țările cu cele mai mari procentaje, după România, fiind Bulgaria, Ungaria, Lituania și Croația. Este interesant că nicio țară nu pare că scapă de acest flagel. În Suedia, 1% dintre cei care au răspuns au spus că au fost nevoiți să dea mită.

Dar România mai este campioană la un capitol: este singura țară din UE în care au majoritate persoanele care ar accepta un nivel de corupție redus (53%).

Studiul a avut ca scop evidențierea modului în care populația europeană percepe corupția în propria țară, pe baza experiențelor proprii. Astfel, din cei 4000 de români care au răspuns la sondaj 45% au fost de părere că este în creștere nivelul corupției din țara noastră, procentul fiind al patrulea din UE, după Cipru, Slovenia și Bulgaria, la mică distanță de noi fiind Croația și Portugalia. Cele mai puțin corupte țări, în percepția locuitorilor, sunt Finlanda, Estonia, Slovacia și Luxemburg.

La polul opus, al percepției privind efortul pe care îl face guvernul pentru a opri corupția, 66% dintre români au o părere proastă din acest punct de vedere, țara noastră fiind pe locul șase de la coadă.

România este în top și la capitolul „Sextortion”, respectiv plata serviciilor în relații sexuale. 13% dintre respondenți au spus că au avut astfel de experiențe în ultimul an sau cunosc pe cineva care a avut.

Răspunsurile românilor la întrebări au relevat că instituțiile care au atras cele mai multe situații de dare de mită sunt cele din domeniul medical (clinici publice), pe locul al doilea fiind școlile, iar pe locul al treilea la eliberarea de documente de identitate. Serviciile sociale și poliția sunt la egalitate, pe locurile următoare, cu 7% dintre persoane care au dat mită unui angajat al acestor instituții. Este al doilea cel mai mare procent din UE, din acest punct de vedere.

Din punctul de vedere al instituțiilor considerate afectate de corupție, pe primul loc este Parlamentul, urmat de guvern și prim ministru. Poliția are o pondere foarte mare, în percepția românilor, cu 24% dintre răspunsuri. Din păcate, 49% dintre respondenții din România au fost de părere că nu pot reclama un caz de corupție fără să le fie teamă de eventuale consecințe.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect