2.9 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Sprijin pentru mame

Cele mai citite

Venirea pe lume a unui copil este o adevărată bucurie pentru părinţi. Tinerele mămici sunt foarte fericite, însă, în același timp, devin şi foarte stresate, se îngrijorează uşor şi repede în faţa noilor responsabilităţi, mai ales dacă se află la primul copil.

Un copil implică schimbarea aproape totală a modului de viaţă anterior al mamelor. Noi decizii trebuie luate într-un interval scurt de timp, situaţii inedite cărora trebuie să le facă faţă și o mulţime de semne de întrebare cu privire la foarte multe lucruri. Toate acestea pot reprezenta o perioadă de-a dreptul bulversantă pentru mămici. Din fericire pentru părinți, în Sibiu, la începutul acestui an, a fost înfiinţată platforma online ,,Sprijin pentru mame”. ,,În urmă cu trei ani am creat pe Facebook, grupul «Sprijin pentru alăptare – Sibiu” pentru că eu însămi am întâmpinat probleme în acest sens, după nașterea primului copil. În timp, am observat că nevoia de informaţie e tot mai mare. Mamele vor răspunsuri, soluţii, vor să ştie cât mai multe despre copiii lor, dar nu ştiu unde să întrebe pentru a primi sfaturile de care au nevoie. Din acest motiv am creat de câteva luni și «Sprijin pentru mame», o platformă online, prin intermediul căreia mamele primesc suportul necesar pentru a se informa şi a lua cele mai bune decizii pentru ele şi pentru familia lor”, spune Corina David, fondatoarea acesteia.

Pe platformă se vor strânge informații corecte despre toate ariile de interes ale unei mame: naştere, alăptare, diversificare, nutriţie pentru întreaga familie, parenting, educaţie, psihologie, cuplu, feminitate şi îngrijire personală, carieră şi multe altele.

,,Scopul acestei platforme este ca mamele să poată avea acces la cât mai multe informaţii corecte, să poată întâlni specialişti cu care să se consulte faţă în faţă, să poată participa la cursuri şi seminarii informative, să poată afla ultimele noutăţi din domeniile de care sunt interesate”, precizează Corina David.

Ea spune că experiența personală a determinat-o să caute răspunsuri și pentru alte femei.

,,Acum patru ani, când am născut-o pe fetiţa mea, nu m-am informat suficient despre alăptare. Ştiam că e ceva ce ar trebui să se întâmple natural. Eu am fost hrănită la sân şi îmi doream foarte mult, ca la rândul meu, să pot realiza acest lucru, exclusiv până la 6 luni, fără ceai, apă sau altceva în afară de lapte matern. Nu a fost atât de simplu însă”, îşi aduce aminte Corina.

Mituri despre alăptare

Informaţiile şi recomandările greşite pe care le-a primit, stresul primului copil sau lipsa de informare, consideră Corina că au dus la ratarea startului în alăptarea fetiţei sale. ,,Venirea pe lume a primului meu copil a avut loc prin cezariană, la o maternitate din Târgu Mureş, după zece zile de aşteptat fără rezultat declanşarea travaliului natural. După naştere, m-am lovit de veşnicele informaţii şi recomandări greşite: «trebuie să luăm copilul pentru ca tu să te odihneşti», «trebuie să îi dăm lapte praf ca să doarmă bine», «e mare şi are nevoie de mai mult lapte», «foloseşte protecţiile astea de silicon pentru că nu ai mamelonul format», «îi trebuie puţină completare cu lapte praf, tu încă nu ai lapte destul»”, povestește Corina.

Pentru că îşi dorea foarte mult să alăpteze exclusiv, a refuzat să îşi mai hrănească fetiţa cu lapte praf. Cu toate acestea, consideră că a făcut alte greşeli, tot din lipsă de informaţii şi din neştiinţă. ,,Nu o hrăneam la sân la cerere, adică oricând doreşte copilul, chiar şi la câteva minute de la ultima masă, pentru că medicul de familie mi-a spus, total eronat, că trebuie să las să treacă minim 1,5 ore între alăptări. Copilul plângea de foame, iar eu aşteptam să treacă acel timp. I-am dat chiar şi suzetă, ca să o păcălesc, sabotându-mi astfel singură lactaţia”, își aduce aminte Corina. La șase săptămâni de la naștere, în urma unui control pediatric, a aflat că fetița avea sub greutatea minimă pentru această vârstă. Astfel, a trebuit să suplimenteze alăptatul cu laptele praf.

Îndrumare și ajutor

Nu a renunțat însă la dorința de a-și hrăni copilul exclusiv la sân. A început să caute informații și ajutor pentru a crește lactația și a elimina laptele praf. Așa a descoperit un grup de sprijin pentru alăptare din Iași, unde o mămică a ajutat-o cu sfaturi și încurajări. ,,A fost lângă mine pas cu pas, mi-a explicat exact tot ce am de făcut, cum să reduc treptat cantitatea de lapte praf și cum să cresc propria lactație. Cu ajutorul ei, în două săptămâni, am ajuns la alăptare exclusivă. Fetița mea avea aproape trei luni. Și am continuat cu succes acest lucru, până în jurul vârstei de doi ani, când ea s-a autoînțărcat, ghidată ușor de mine, mai ales pentru că așteptam al doilea copil”, mai spune Corina.

Implicare și rezultate

Încet-încet, Corina a început să acumuleze tot mai multe informații despre alăptare, a intrat în grupuri de mămici de pe Facebook, a citit postări și diferite cazuri pe această temă, documentându-se și încercând să ajute și alte mame. În comunitățile online a întâlnit și alte mămici cu aceleași opinii și aceeași dorință de a ajuta. ,,Astfel am hotărât să înființăm un grup dedicat sprijinului în alăptare. În aprilie 2013, am pus bazele grupului «Sprijin pentru alaptare – Sibiu», care respectă prevederile OMS cu privire la acest lucru. Împreună cu alte două mame, am început să ajutăm pe oricine avea astfel de probleme”, precizează Corina David. În grup, există acum 2.000 de membre. În ultimii trei ani, sute de mame au primit sfaturi utile și corecte, unele dintre acestea chiar la domiciliu. Mămicile au fost învățate cum să atașeze corect bebelușul la sân, au obținut răspunsuri la diferite întrebari, au fost ghidate către site-uri cu informații avizate. ,,Alăptez o fetiță de un an și două luni și continui acest lucru, atât datorită acestui grup, cât și dorinței mele de a alăpta. La un moment dat, fetița s-a infectat cu rotavirus și am suplimentat alăptatul cu lapte fără lactoză. Ulterior, a refuzat categoric sânul, dar în urma încurajărilor și sfaturilor acestor mămici, am reușit să depășim această încercare. Aici, nu suntem judecate, ci înțelese, ajutate și sprijinite să facem ceea ce e normal și firesc: să alăptăm”, este de părere Mariana Ivănuș, una dintre mămici.

Întâlniri lunare

România se situează pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte alăptarea. Doar 12,6 la sută dintre românce își hrănesc copiii la sân. ,,Sprijin pentru alaptare – Sibiu” vine în întâmpinarea mamelor. ,,Am acumulat multă experiență în anii aceștia, am citit toate problemele postate pe grup, care cred că au fost mii. M-am documentat întotdeauna înainte să răspund la întrebările mămicilor, pentru că scopul nostru este să oferim informații corecte și avizate, păreri și recomandări ale specialiștilor în alăptare, care de cele mai multe ori nu sunt aceiași cu medicii și asistentele din maternitate”, a declarat Corina David. Sfaturile greșite sau comentariile care nu susțin alăptarea sunt șterse de pe site. ,,Sprijin pentru alăptare – Sibiu” încurajează publicarea poveștilor personale și răspunsurile empatice, pentru că, de multe ori, o mamă care are probleme de acest fel, are nevoie doar să vadă că nu e singura care trece printr-o astfel de problemă și că poate găsi oricând o vorbă bună și înțelegere la cel puțin câteva mămici care au fost sau sunt în aceeași situație ca și ea. În cadrul grupului, au loc întâlniri lunare, unde se discută diverse probleme sau situații cu care se confruntă mămicile și pentru care se caută soluții. ,,Am găsit aici multă informație pro alăptare. Deși nu postam inițial, aveam impresia că mămicile erau cumva certate pentru alegerile și greșelile făcute. Am învățat în timp cum să mă adresez și știam deja soluții la probleme, pe care eu nici nu le-am avut. Astfel, am prins curaj. Când voi avea al doilea copil, o să știu exact ce am de făcut și ce greșeli să evit. Într-un fel, de-abia aștept să aplic corect ce am învățat. Recomand grupul tinerelor mămici, le poate fi de un real ajutor. Eu, personal, am descoperit între timp plăcerea alăptatului și acel sentiment unic, de care povesteau mamele. Alăptez deja de un an și zece luni și vreau să continui acest lucru”, povestește Andreea Ardelean, o altă mămică din Sibiu.

Publicitate
Ultimele știri

Papervee, soluția fără hârtii pentru Resursele Umane. Produsă în Sibiu de trei tineri antreprenori

Când ne gândim la produs local, de cele mai multe ori avem în minte ceva palpabil: o bijuterie, mobilă,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect