Începând de ieri, Casa Sus Inima, din Strada Constantin Noica nr. 26, a devenit Centru de suport oncologic. Acesta este deschis pentru toate persoanele, pacienți sau aparținători, ce au nevoie de sprijin.
Carmen Chindriș, fondator și suflet al echipei Sus Inima, a rezumat motivele deschiderii noului Centru. ”Pentru că s-a deschis un centru de radioterapie în Alba Iulia și, foarte curând, se deschide și în Râmnicu Vâlcea, am decis ca această casă de pe Constantin Noica să o transformăm în Centru de suport oncologic. Ca și servicii noi avem partea de permanență, este ceva nou în România. Am deschis și în Timișoara ceva similar și sperăm să deschidem și în București.”
Echipa Sus inima este alături de pacienții oncologici de aproape patru ani de zile
Casa de pe Noica a fost prima casă Sus Inima, deschisă în 2019. Aici au fost cazați foarte mulți pacienți care veneau la terapie în Sibiu, din județele limitrofe. Între timp, există două case de acest gen în Sibiu, cea de-a doua fiind situată pe strada Independenței. Acolo există șase spații de cazare, păstrate pentru cei care vin din județul Sibiu, de la o distanță mai mare și nu doresc să facă naveta zilnic pentru radioterapie.
Specialiști din domenii multiplie vor fi la dispoziția pacienților și a rudelor sau prietenilor acestora
În acest spațiu, persoanele afectate de cancer vor putea discuta cu specialiști, pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Vor primi sfaturi pentru gestionarea efectelor secundare sau combaterea depresiei și a stresului cauzate de un diagnostic oncologic. Tot aici, vor putea beneficia de asistență în completarea dosarelor medicale, planuri de nutriție, găsirea de soluții individuale sau a pașilor de urmat după ce au primit diagnosticul.
Centrul de suport oncologic ”Sus inima” este situat la 3 minute de mers pe jos de Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu iar programul va fi de luni până vineri, între orele 9:00 și 17:00.
Navigatorul de pacient oncologic, o meserie recentă în România
Mai mulți specialiști vor fi la dispoziția celor care vin aici. Centrul are un navigator de pacient oncologic, un psihoterapeut pentru ședințe de terapie 1 la 1, un asistent social, un psiholog clinician și un medic nutriționist. Un terapeut va susține grupuri săptămânale de terapie prin artă, iar un psihoterapeut va asigura consiliere în grupurile de sprijin. Pacienții pot afla informații și o a doua opinie de la un medic oncolog.
Anca Gavrilă este alături de proiectul Sus inima, de când a început acesta. Fiind pacient oncologic la rândul ei, cunoaște direct problemele cu care se confruntă persoanele bolnave de cancer și câtă nevoie au de sprijinul celor din jur. După cursuri de specializare, ea este în prezent navigator de pacienți oncologici, o meserie acreditată în România din 2021. ”Împărtășesc din experiența mea, dar am acumulat, din contactul cu atât de mulți pacienți, multe alte povești și multe alte căi de rezolvare a problemelor pe care le întâmpină oamenii.”
Vizitatorii pot veni oricând, fără programare, pentru a cere informații, pentru a sta de vorbă cu navigatorul sau pentru a socializa și a petrece timp în zona de relaxare. În fiecare zi va exista și program structurat, pe diferite grupuri. Toate serviciile puse la dispoziție sunt gratuite. Pacientele pot primi aici gratuit inclusiv peruci, pentru a masca efectele secundare ale chimioterapiei.
Pentru programări la specialiștii din Centru, puteți apela la numărul de telefon 0756 738 202, unde vă va răspunde Filofteia Cojocaru, coordonatorul Centrului de suport oncologic Sibiu.