Astăzi, 18 mai, a avut loc deschiderea principală a evenimentului „Târgul Național de Ecoturism”, în Muzeul ASTRA. Organizat de Consiliul Județean Sibiu și găzduit de Muzeul Astra, evenimentul este parte a programului Anii Drumeției, prin care sunt promovate experiențe complete în mijlocul naturii, combinând drumeția cu degustări de bucate tradiționale și prezentarea de obiceiuri și meșteșuguri străvechi.
„La mulți ani, Silvia Macrea!”
Președinta Consiliului Județean Daniela Cîmpean, împreună cu administratorul public al județului, Adrian Bibu, alături de responsabili Anii Drumeției, proiect finanțat de Consiliul Județean, au vizitat standurile de meșteșuguri, obiecte de artizanat și produse tradiționale, adunate din zonele turistice din toată țara.

Reprezentanții publici au stat de vorbă cu fiecare comerciant și au degustat din produsele fabricate de aceștia. Ajunși la standului Junilor Sibiului, Daniela Cîmpean a propus colectivului prezent să cânte la mulți ani Silviei Macrea, directorul Asamblului de dansuri Cindrel Junii Sibiului. După tur, Adrian Bibu s-a încins în horă.
Peste 50 de comercianți, din toate zonele țării
Junii Sibiului au încântat privirile și auzul celor prezenți, iar aburii de mici și de pastramă au îmbiat publicul să guste din produsele noastre tradiționale. Au fost prezenți la acest eveniment, de la producători de miere de albine, care au declarat că mierea de salcâm este produsă în cantități mai mari în perioada aceasta, la tot felul de meșteșugari în lemn sau lut, la brutari și comercianți de sucuri cu rețete care mai îndrăznețe, cum ar fi suc de măr cu morcovi, sfeclă, pătrunjel și lămâie.

O noutate a evenimentului a fost un punct al muzeului, unde s-a amenajat din ambalaje reciclabile, diverse obiecte de artizanat, folosite ca manifest. „Anii Drumeției este un proiect nu doar despre mișcare în aer liber, este un program de învățare, a celor mici și mari, de a iubi natura și de a o păstra ca cei cei ce vin după noi să se bucure de tot ce este mai frumos în acest județ. Am început acest tur la un punct care este nou al Muzeului. Unul care din deșeuri culese în campaniile de ecologizare pe care le facem împreună cu voluntarii Anii Drumeției. Cu care vrem să atragem atenția ca pe viitor să nu mai existe deșeuri cu care să amenajăm astfel de spații”, au declarat reprezentanții proiectului.
Din acest an târgul capătă o importanță națională datorită faptului că participă, pentru prima oară, producători din toată țara. Peste 50 de comerciați sunt până mâine, 19 mai, la dispoziția iubitorilor de turism prietenos cu mediul înconjurător, dar și de tradițiile culinare ale producătorilor locali din diferite zone ale țării.
Și pentru că este Ziua Internațională a Muzeelor, dar și Noaptea Muzeelor, reamintim că publicul are acces gratuit, putându-se bucura atât de recitalul artiștilor de la Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului, cât și de concertul trupei Subcarpați, care va răsuna în această seară pe scena de pe lac.
