10.2 C
Sibiu
luni, martie 31, 2025

Tradițiile revin la viață, la Biblioteca ASTRA

Cele mai citite

Lucrul la dantela cu suveică și confecționatul opincilor au fost printre principalele atracții de la olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale”, faza județeană.
La cea de-a 22-a ediție s-au înscris 133 elevi din 31 de şcoli, licee, cluburi şi ateliere particulare din 14 localitati din judetul Sibiu. Tinerii talentați au concurat pe mai multe secțiuni, dintre care amintim dantela cu suveică, împletit, confecționat opinci și prelucrare artistică a lemnului. Cu emoții, dar mâini ferme, concurenții au încercat să facă cele mai frumoase obiecte pentru juriu. Printre ei l-am întâlnit pe David Comanion Adrian, un tânăr care a învățat singur să facă opinci din mai multe zone ale țării.
olimpiada mestesugarilor 2017 (7)
„Am început să creez opinci pentru că îmi place foarte mult portul popular. Am căutat pe internet câteva tutoriale și așa am învățat. Deocamdată sunt autodidact, dar la vară aș vrea să merg să învăț mai bine de la altcineva. Durata de muncă variază în funcție de cât de repede îți merge mâna. Mie îmi merge un pic mai încet, dar cam o oră și jumătate durează pentru o pereche de opinci. Am învățat să fac mai multe modele, am din șoric de porc, ca în Moldova și din cauciuc sau din piele, ca în Ardeal”, povestește David Comanion Adrian.
Tânărul ne-a și explicat cum se face o pereche de opinci.
„Prima dată iau pielea și o fac în formă de trapez ca să-mi iasă mai bine gurguiul. Apoi îi dau găurile pe butuc, iau nojiță de piele și o împletesc. Îi fac prima bucată, gurguiul, bag altă nojiță ca să încrețesc opinca, după care fac călcâiul tot cu ajutorul nojiței și la final îi fac un model pe margine dacă vreau”, explică David.
Țesutul la război, un obicei care nu se pierde
Andreea Prier este o câștigătoare. De trei ani participă la olimpiadă și reușește mereu să iasă pe locul I, atât la etapa județeană cât și la etapa națională. La 14 ani, tânăra se poate lăuda cu un hobby foarte interesant pentru zilele noastre: țese la război.
olimpiada mestesugarilor 2017 (3)
„Pentru competiție am ales să țes o trăistuță la război cu alesături, cu flori în roz deschis și folosesc suveica și țeghia pe care este pusă ața. Pentru acest obiect aloc o oră și jumătate, dar ca să mă încadrez trebuie să lucrez fără pauze”, arată Andreea.
Câștigătorii locului I la fiecare meșteșug vor participa la faza națională a Olimpiadei care va avea loc între 25 și 30 iulie în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Căruță nesemnalizată în care se aflau 8 minori, spulberată de un camion pe DN 14

0 căruță în care se aflau doi adulți și 8 opt minori a fost lovită de un camion, luni...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect