Cumpărarea ciupercilor din piețe sau din surse neautorizate pot duce la adevărate îmbolnăviri extrem de grave sau chiar decese.
În ultima perioadă, mai mulți români au ajuns în stare critică la spital după ce au consumat ciuperci otrăvitoare.
Spre exemplu, la Iaşi, două persoane sunt în spital, în stare extrem de gravă, iar o a treia a fost salvată și este în afara pericolului acum.
Pentru pacienţii în stare critică există un singur tratament – dializa hepatică, dar șansele de reușită sunt de 50 la sută. Această procedură medicală se face doar la Spitalul Parhon din Iași și la Institutul Fundeni din Capitală, anunță site-ul tvrinfo.ro.
Georgiana are 28 de ani şi este din judeţul Botoşani. Săptămâna trecută, împreună cu alte 3 persoane, a mâncat o tocăniţă cu ciuperci culese din pădure. După câteva ore a început să se simtă rău, a ajuns la spitalul din Botoşani, iar de acolo a fost transportată de urgenţă la Iaşi.
„Georgiana, pacientă salvată: Consum de când mă știu, doar din cele cunoscute, mâncate de mică, nu e nimic deosebit. Nu m-am așteptat și la început nici nu am crezut.
Aceeași greșeală au făcut-o alte două persoane, care acum sunt internate la Spitalul Parhon în stare foarte gravă. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani din judeţul Iaşi şi o femeie de 62 de ani din Botoşani.
Medicii spun că toxinele din ciupercile necomestibile sunt deosebit de agresive şi pot cauza insuficienţă hepatică şi renală severe și chiar moartea.
Din acest motiv, este foarte important ca persoană intoxicată să meargă de urgență la spital, scrie site-ul de știri al Televiziunii Române.
O soluție pentru acești pacienți poate fi transplantul hepatic, însă e o soluție mai degrabă teoretică, pentru că, practic, nu există suficienți donatori care să poată acoperi numărul mare de astfel de cazuri medicale.