Cătălin Predoiu, ministru al Justiției, a anunțat numele procurorilor pe care îi propune pentru conducerea celor trei mari instituții din cadrul Ministerului Public.
Cel mai important nume este Gabriela Scutea, magistrat la Parchetul Curţii de Apel Braşov şi fostă adjunctă la DNA. Ea este propusă pentru Parchetul General. „Am ales candidații care au prezentat simultan competență și experiență. M-am ferit de experimente pentru că situația în care se află Ministerul Public nu permite experimente”, a spus Predoiu. „Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaștere, viziune, forță și substanță profesională (…) Proiectul de management al doamnei Scutea fost cel mai bun proiect din cele prezentate. A acoperit complet atât partea de administrație și construcție internă a Ministerului Public, cât și partea de reprezentare externă. Conoaște bine MCV și este foarte bine cunoscută la Bruxelles”, a susținut ministrul Justiției. Scutea este unul dintre magistraţii care a protestat faţă de modificările din Justiţiei operate de către PSD, fiind respinsă anterior de Tudorel Toader pentru postul de Procuror General al României și pentru cel de șef DNA. Între 2013 şi 2016 a fost Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Comisia Europeană. Ea a fost secretar de stat în MJ, în perioada în care s-a încercat impunerea OUG 13 și s-a numărat printre cei care l-au convins pe Florin Iordache să introducă un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanței.
La Direcția Națională Anticorupție a fost nominalizat Crin Bologa, adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. La 33 de ani, Crin Bologa a devenit şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţiei – Serviciul Teritorial Cluj, fiind cel mai tânăr procuror în fruntea unui serviciu. A absolvit Facultatea de Drept la Cluj-Napoca, în 1995, și a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. În 2013 a devenit prim procuror al județului Cluj. Din 2018 este adjunct al acestei instituții.
La DIICOT, a fost propusă Elena Giorgiana Hosu, care este, în prezent, adjunct al instituției. A devenit procuror șef interimar după demisia Alinei Bica, în 2015, anterior fiind adjunct al procurorului șef DIICOT. Ea a instrumentat dosarul crimelor din Caracal. A condus dosare grele de corupție, finalizate cu condamnări. Soțul ei, Dan Hosu, fost polițist, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și dare de mită, într-un dosar cu asigurări ale persoanelor decedate în accidente de circulație.
Numirile merg la CSM, pentru avizul consultativ, și apoi la președintele Klaus Iohannis, care va decide sau nu numirea lor în funcție.