Poliția de Frontieră din Republica Moldova a anunțat că un număr de 1026 de refugiați din Ucraina au fost îmbarcați într-un tren special, care a plecat cu direcția România în această dimineață. Trenul merge spre Iași, prin vama Ungheni.
Republica Moldova și România au creat un tren special cu care să ajute refugiații din Ucraina care au plecat din țară trecând frontiera în Moldova. Trenul are 11 vagoane și a preluat refugiații în zona punctului de trecere a frontieră Vălcineț.
„Un număr de 1 026 de cetățeni străini au urcat în trenul cu 11 vagoane și în prezent sunt în drum spre Ungheni. A fost posibilă îmbarcarea persoanelor doar în punctul de trecere a frontierei Vălcineț. În mare parte, polițiștii de frontieră au asigurat transportul călătorilor din PTF Otaci până la gară. Totodată, alți 140 de cetățeni au rămas în apropierea PTF Otaci de unde organizat vor fi transportați la destinație”, transmite Poliția de Frontieră din Moldova, care mai precizează că refugiații au la dispoziție apă, băuturi fierbinți şi altele.
Datele oficiale transmise de moldoveni arată că în ultima săptămână, în Republica Moldova au intrat 136.386 cetățeni ucraineni, cei mai mulți intrând direct prin frontiera Republica Moldova-Ucraina. O mică parte, 3.527 de persone, au venit prin România și au intrat în Moldova.
În această dimineață, Poliția de Frontieră din Moldova anunța un flux mărit de refugiați în toate punctele de trecere a frontierei.
Intrare în Republica Moldova
PTF Palanca – Maiaki – Udobnoe
PTF Tudora – Starokazacie (partea ucraineană)
PTF Otaci – Moghiliov – Podolsk (partea ucraineană)
Ieșire din Republica Moldova
PTF Costești – Stânca
„În celelalte puncte de trecere a frontierei se înregistrează valori minime de trafic. Recomandăm cetățenilor să folosească toate punctele de trecere, pentru a nu supraaglomera pe unele.
În ultimele 12 ore, polițiștii de frontieră au înregistrat 31 438 traversări persoane, dintre care un număr de 17 475 pe sensul de intrare în țară. Cele mai multe traversări au fost ai cetățenilor străini – 25 890.
Cea mai ”activă” frontieră a fost cu România – 16 675 din totalul de traversări, iar 14 756 treceri au fost semnalate în punctele de trecere situate la granița moldo-ucraineană.
Perioada mai intensă la frontieră, în care s-a atestat un aflux de călători, a fost între 20:00 și 04:00.
Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, un număr total de 18 077 treceri au fost consemnate, dintre care 11 999 pe direcția intrare în Republica Moldova și alte 6 078 treceri la ieșire din țară. Totodată, numărul de 6 061 au constituit trecerile minorilor ucraineni de până la 14 ani inclusiv”.