-2.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Tricou de uriaș – un proiect pentru Cartea Recordurilor, realizat de un sibian

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Tricou de uriaș este proiectul inițiat de Ovidiu Neamțu, în parteneriat cu Kaufland și Federația Română de Rugby. Ovidiu Neamțu este sibian de origine, aici a făcut gimnaziul și liceul. Din anii facultății s-a mutat la Cluj, unde locuiește și acum împreună cu familia.

Cel mai mare 100, Alba Iulia 2018. Foto Asociația 11even

Tricou de uriaș este al doilea proiect prin care Ovidiu Neamțu vrea să intre în Cartea Recordurilor. Prin Asociația 11even, unde este membru fondator, a organizat, în 29 septembrie 2018, în Alba Iulia, Cel mai mare 100, cu ocazia Centenarului Unirii. În acea zi, alături de 4708 români din peste 70 de localități, a intrat în Guinness World Records, realizând cea mai mare imagine a unei țări formată din oameni.

Acum încearcă să intre a doua oară în Cartea Recordurilor cu cel mai mare tricou din lume, realizat din material plastic reciclat. Am discutat cu el săptămâna aceasta despre ce a însemnat concepția și realizarea acestui proiect.

De la Cel mai mare 100, la Tricou de uriaș

Spune-mi cum te-ai gândit să faci acest proiect, să stabilești un record Guiness?

Elementul de start a fost un alt record Guiness, noi am mai făcut unul, în 2018, anul Centenarului Unirii, la Alba Iulia. La finalul lui am spus că în viața mea nu voi mai face așa ceva. A fost extraordinar de complicat. Pentru mine, chiar dacă la momentul acela, aveam peste 15 ani de experiență în management de evenimente, a fost unul dintre cele mai complicate pe care l-am făcut.

Au fost foarte multe schimbări pe parcurs, organizatorice. Dar a ieșit foarte bine, cei de la Guiness chiar ne-au introdus în ediția de anul acela a Cărții Recordurilor. În aceasta nu se publică toate recordurile stabilite peste tot în lume, se face o selecție. Cel care a fost judecător anul acela mi-a spus: Ovidiu, lasă să mai treacă câteva săptămâni, vei vedea! Cine face un record de genul ăsta, după ce se odihnește un pic, sigur o să mai facă! Au trecut nu două săptămâni, au trecut cinci ani, de fapt patru, pentru că am început să lucrăm anul trecut la recordul acesta.

Ovidiu Neamțu, la stabilirea recordului de la Alba Iulia. Foto Asociația 11even

Materialul pentru tricou este realizat prin reciclarea a 250.000 de PET-uri

De ce Tricou de uriaș?

Am început să ne gândim ”dacă am face un record, ce record am face?” Am discutat cu cei de la Kaufland, cu care noi lucrăm de mai mulți ani. Una dintre zonele în care ei sunt deosebit de atenți și prezenți tot timpul, este zona aceasta de mediu. Așa a apărut ideea de a face cel mai mare tricou din lume, să facem o campanie de colectare de PET-uri, din care să se facă un material reciclat pentru acest tricou.

Anul acesta, între 1 și 22 martie, în toate magazinele Kaufland din țară, s-au strâns 511.000 de PET-uri, mai mult decât dublu față de ținta noastră, de 250.000. Materialul se produce în Asia.

Am vrut să dăm o formă mai creativă acțiunii de reciclare. Oamenii știau că plasticul adunat de ei urma să fie transformat în material pentru acest ”Tricou de uriaș”, cel mai mare tricou din lume. Tricoul este confecționat de o firmă din Cluj, o lună de zile este necesară pentru asta.

Va arăta într-un fel anume?

Pentru a fi acreditat de Guiness, există mai multe cerințe, dar în primul rând, tricoul trebuie să respecte două reguli foarte importante. Prima cere ca acesta să fie o copie fidelă a unuia care se află în uz comercial. Am creat niște tricouri cu exact același design, ce au fost vândute fie pe site-ul evenimentului, fie în magazinele partenerului.

Brâul tricolor de pe tricou este un model folosit pe echipamentul oficial al echipei de rugby a României.

Modelul pentru Tricou de uriaș

Tricoul are pe el un model reinterpretat al drapelului național, un brâu tricolor, model care este folosit pe echipamentul oficial al echipei de rugby a României. Echipa națională a României și Federația Română de Rugby sunt parteneri oficiali ai evenimentului. Cumva tricoul, sau termenul acesta de uriaș are legătură cu ”uriașii” de astăzi, cum îi numim pe acești sportivi de performanță. E una dintre puținele echipe naționale, într-un sport de echipă, calificată la un campionat mondial. Ei pot fi un model pentru ”uriașii” de mâine, adică pentru copiii care practică un anumit sport astăzi.

În al doilea rând, tricoul de record trebuie să fie exact ca un tricou normal, cu spate, față, mâneci, guler, să aibă aceleași proporții. Nu vorbim doar de o bucată de material care seamănă a tricou și pe care o s-o întindem undeva. Efectiv, dacă ar exista un uriaș, ar putea să îl îmbrace.

Tricoul de uriaș va cântări aproape 4 tone

Când aflăm dacă ați intrat în Cartea Recordurilor?

În 22 aprilie, chiar de Ziua Internațională a Pământului. Pe Stadionul Arcul de Triumf, din București, casa rugby-ului românesc, vom face evenimentul de atestare a recordului, în prezența unui judecător Guiness. Va fi de față și echipa națională de rugby a României. Măsurătorile vor fi realizate de către topografi autorizați, cu ajutorul unor instrumente moderne.

Sunt două distanțe importante care se măsoară. Este vorba despre lățimea sub brațe, cealaltă este distanța de la umăr la bază. Dacă acestea sunt mai mari decât cele înregistrate la ora asta, avem un nou record mondial. În momentul de față, cel mai mare tricou din lume este în Iordania, făcut în septembrie anul trecut. Acela are în jur de 72 de metri lățime și 103 metri lungime. Al nostru va fi mai mare de atât. Suntem foarte pregătiți pentru asta. Va fi nevoie de 200 de voluntari pentru a întinde tricoul pe stadion, va avea aproape 4 tone.

Ce găsesc la fel de important este că, după evenimentul de atestare, vom utiliza materialul folosit pentru Tricou de Uriaș. Din acesta se vor produce peste 12.000 de tricouri de adulți și copii. Majoritatea vor fi donate pe parcursul anului în cadrul evenimentelor Bucurie în Mișcare. O parte vor deveni echipament sportiv pentru cluburi din țară, în principal de rugby. Cu alte cuvinte nu creăm un material imens, care apoi să rămână nefolosit. Reciclarea este gândită în detaliu.

Ovidiu Neamțu, cel care a inițiat proiectul Tricou de uriaș. Foto – arhiva personală

”Unii povestesc cu cuvinte, eu scriu experiențe, evenimente sau locuri, care să aducă bucurie, care să aducă ceva în plus sau să aibă ceva de spus oamenilor.” – Ovidiu Neamțu

Spune-mi despre tine, ce face Ovidiu Neamțu, când nu stabilește recorduri Guiness?

Cred că sunt un fel de ”povestitor”. Unii povestesc cu cuvinte, eu ”scriu” experiențe, evenimente sau locuri, care să aducă bucurie, care să aducă ceva în plus sau să aibă ceva de spus oamenilor.

Ani de zile am făcut antreprenoriat clasic, m-am învârtit în zona cifrelor și a profitului. Am vrut să mă întorc într-o zonă care să aibă mai multă viață în ea. Totdeauna mi-a lipsit elementul acesta de creativitate. Sigur, mi-au prins bine și cunoștințele acumulate fiind antreprenor, am învățat management financiar, am învățat cum să urmăresc niște obiective.

Am construit Asociația 11even, în primăvara anului 2012, ca pe un proiect de antreprenoriat social. Ultimii 10 ani au fost o îmbinare foarte plăcută între a crea lucruri noi și a le pune în practică. Echipa cu care am pornit, avea dorința de a se implica în proiecte de educație, sport și dezvoltare personală.

Am derulat și derulăm programe în mai multe comunități din România și din Moldova. Programe precum Bucurie în Mișcare, unul dintre cele mai importante programe de promovare a mișcării de masă din țara noastră, 11even Experiences sau Creatori de viitor. Prin acesta din urmă am creat o comunitate fantastică, din care fac parte peste 700 de liceeni cu performanțe deosebite, din România și Moldova. Alături de ei, lansăm și susținem proiecte și discutăm teme diverse alături de mentori din țară și străinătate.

Despre Cartea Recordurilor

Ideea de a publica o carte a recordurilor i-a venit, în anul 1954, lordului irlandez Hugh Beaver. În prezent Guinness World Records scoate câte o nouă ediţie în fiecare an, cu recordurile aduse la zi. În paginile ei apar atât performanțe umane cât și fenomene extreme ale lumii naturale. România a intrat pentru prima dată în Cartea Recordurilor în anul 1986, prin Helmut Duckadam. Acesta este primul portar care a apărat patru lovituri de la 11 metri consecutive, în finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Joi va fi ales viceprimarul Mediașului

Joi, 28 noiembrie, va fi ales viceprimarul municipiului Mediaș în cadrul primei ședințe a noului Consiliu Local.Ședința va începe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect