4.1 C
Sibiu
luni, mai 12, 2025

ULTIMA ORĂ: De unde a apărut COVID 19. Ce cred cercetătorii americani

Cele mai citite

Cercetători din Statele Unite au transmis că au identificat momentul și locul în care COVID-19 ar fi apărut pentru prima dată.

Specialiștii de la Universitatea din California, San Diego, afirmă că au descoperit dovezi conform cărora SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, ar fi început să evolueze, cel mai probabil, la lilieci încă din 2012, într-o zonă situată între vestul Chinei și nordul Laosului.

banner
banner
banner

Aceștia au analizat peste 100 de coronavirusuri descoperite la lilieci potcoavă, comparându-le cu SARS-CoV-2 și cu „verișorul” său mai vechi, SARS-CoV-1, virusul responsabil pentru epidemia din 2002.

Aceste comparații le-au permis să construiască, conform afirmațiilor lor, cea mai detaliată imagine de până acum a evoluției acestor virusuri.

Rezultatele sugerează că cele mai apropiate rude virale ale SARS-CoV-2 au apărut cu 5 până la 7 ani înainte ca virusul să izbucnească în Wuhan.

Astfel, virusurile precursoare (ancestrale) au fost localizate la distanțe de 1.000 chiar peste 2.000 de kilometri de locurile unde au avut loc focarele umane, Wuhan, în 2019, pentru COVID-19, și Guangdong pentru SARS.

„Cum liliecii potcoavă au teritorii foarte restrânse, de regulă doar câțiva kilometri pătrați, cercetătorii consideră puțin probabil ca animalele în sine să fi transportat virusurile pe distanțe atât de mari.

În schimb, cercetătorii susțin că virusul a ajuns cel mai probabil printr-o gazdă intermediară, cum ar fi câinii-raton sau zibetele, care au fost capturate și transportate de comercianții de animale sălbatice în piețele tradiționale din marile orașe.

Această concluzie reflectă ceea ce știau deja oamenii de știință despre izbucnirea SARS din 2002, când zibetele de palmier, vândute în piețele umede din China, au fost identificate drept intermediari cheie între lilieci și oameni.

Cercetătorii argumentează că în ambele focare de SARS, rezervoarele de virusuri din lilieci erau la mare distanță de orașele unde au izbucnit epidemiile – astfel, același tip de mișcare pe distanțe mari s-a produs și anterior și nu a fost un fenomen unic pentru COVID”, scrie stiripesurse.ro.

Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.

Publicitate
Ultimele știri

Biserica Ortodoxă Română, precizări clare privind alegerile din 18 mai

Biserica Ortodoxă Română își reafirmă „clar” neutralitatea față de procesul electoral și subliniază că se delimitează de orice implicare...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect