-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

ULTIMA ORĂ: Focar de pestă porcină în județul Sibiu. Aproape 2.000 de porci vor fi uciși

Cele mai citite

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la un operator economic din localitatea Veștem, a anunțat Prefectura Sibiu.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Dorin Crețu, în calitatea sa de președinte s-a întrunit astăzi, 31.10.2024 și a aprobat, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării acesteia la exploatația unui operator economic din localitatea Veștem

„Astfel, în 28 octombrie, au fost recoltate două seturi de organe de la cadavre porc gras, din hala nr.8, aparținând exploatației unui operator economic din localitate Veștem.

În urma analizelor de laborator a fost emis BA nr.13023/28.10.2024, cu rezultat pozitiv, emis de LSVSA SIBIU, probele fiind pozitive pentru PPA la examenul virusologic Real Time PCR.

In vederea confirmării, probele au fost expediate in regim de urgență la IDSA București, rezultatul fiind pozitiv, conform BA nr.15191 din data de 29.10.2024.

Menționăm că la data de 29.10.2024 în exploatație exista un efectiv de 3648 capete suine, categoria porc gras.

În urma verificărilor în teren, coroborat cu modul de dispunere al halelor și utilităților, precum și punctul de vedere al reprezentanților societății, s-a propus crearea unor subunități epidemiologice reprezentate de hala 7 – 1700 capete, respectiv hala 8 – 1912 capete si hala 6 – 36 capete.

Astfel, s-a dispus reconfigurarea circuitelor de eliminare SNCU, circulația personalului, distinct pe fiecare hală.

Scopul acestor măsuri este de a menține efectivul din hala 7, fapt pentru care s-a dispus monitorizarea efectivului de suine din hala 7 prin recoltări zilnice de probe in vederea examenelor de laborator prin metoda Real Time PCR, precum si examene clinice. In situația in care rezultatele de laborator pentru hala 7 sunt negative, pentru o perioada de minim doua săptămâni, aceste animale vor putea fi abatorizate sub control sanitar veterinar.

In baza rezultatelor stipulate in buletinul de analiza emis de IDSA, urmează uciderea efectivului din hala 6 si hala 8, prin gazare si îngropare in apropierea fermei, efectivul fiind de 1948 capete porc gras”, transmite Prefectura Sibiu.

În cazul diagnosticării Pestei porcine africane si in efectivul din hala 7 se va urma aceeași conduita ca și la celelalte doua hale, cu aplicarea măsurilor aprobate de pentru halele 6 si 8. Ancheta epidemiologica este în curs de desfășurare.

„Boala a fost notificata la ANSVSA conform raportului de notificare-confirmare nr. 15029 din data de 30.10.2024, conform ORD.ANSVSA nr.79/2008.

A fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului de minim 3 km pe raza localităților: Veștem, Colonia Tălmaciu și Tălmaciu și o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km aferentă localităților: Cisnădie, Mohu, Șelimbăr, Bungard, Casolț, Avrig, Bradu, Mârșa, Racovița, Sebeșu de Sus, Turnu Roșu, Boița, Tălmăcel și Sadu.

In aceste zone, instituțiile parte a CLCB cu atribuții în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite in legislația comunitară specifică: Regulamentul (UE)2016/429 al Parlamentului European si al Consiliului privind bolile transmisibile ale animalelor si Regulamentul Delegat (UE) 2020/687 al Comisiei de completare a Regulamentului 429/2016 in ceea ce privește normele de prevenire si control al anumitor boli listate”, mai spune Prefectura Sibiu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect