Un tip de vaccin împotriva cancerului cu bacterii probiotice a fost testat cu succes pe șoareci, anunță un studiu publicat în revista Nature.
Cercetătorii americani au proiectat bacterii ca vaccinuri personalizate împotriva cancerului care activează sistemul imunitar pentru a căuta şi distruge în mod specific celulele canceroase.
Cercetătorii de la universitatea americană Columbia au creat bacterii probiotice care educă sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase, deschizând astfel calea pentru o nouă clasă de vaccinuri împotriva cancerului care profită de proprietăţile naturale ale bacteriilor de a viza tumorile.
Mai exact, aceste bacterii sunt programate să producă anumite proteine speciale, numite neoantigene, care apar doar pe celulele canceroase.
Neoantigenele acționează ca niște “etichete” care semnalizează că o celulă este canceroasă.
Când bacteriile ajung în corp, neoantigenele ajută sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase care au aceleași “etichete”, fără să atace celulele normale și sănătoase, scrie Biziday.
Un alt aspect important este că tumorile au mecanisme prin care încearcă să blocheze atacul sistemului imunitar.
Însă, prin modificările genetice adăugate de cercetători, aceste bacterii sunt capabile să deblocheze acele mecanisme, ajutând sistemul imunitar să acționeze mai eficient.
Până acum, testele au fost efectuate doar pe șoareci, iar cercetătorii au observat că bacteriile din vaccin atrag de partea lor o serie de celule imune care să lupte împotriva celulelor canceroase, ceea ce reduce șansele ca tumorile să lanseze atacuri autoimune.
De asemenea, s-a observat că vaccinul a oprit dezvoltarea tumorilor la șoarecii diagnosticați cu cancer și a prevenit reapariția lor în cazurile unde boala se instalase deja.
FOTO: Arhivă