Între 11 și 13 octombrie va avea loc la Sibiu cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Poezie Poets in Transylvania.
Organizat de Muzeul ASTRA prin revista Transilvania, cu cofinanțare de la Primăria Municipiului Sibiu și în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, cu PEN România și cu Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu, Poets in Transylvania este singurul festival internațional de poezie din România inclus în rețeaua de festivaluri Versopolis – cea mai prestigioasă astfel de platformă europeană.
Formatul festivalului presupune, în fiecare an, aducerea la Sibiu a aproximativ 25 de poeți din circa 15 țări, cât mai diverși din toate punctele de vedere: și generațional, și geografic, și stilistic, și ideologic. Poeții participanți la a zecea ediție sunt premiați de Academia Franceză, de Academia Goncourt, de Academy of American Poets, sunt laureați ai Premiului European de Poezie Hubert Burda, nominalizați la Premiul Național de Poezie al Spaniei, palmaresul lor cumulat cuprinde multe alte premii și nominalizări de acest calibru; de asemenea (și acest lucru este cel mai important, din punctul de vedere al organizatorilor), sunt invitați constant la festivalurile de poezie cele mai relevante, ceea ce arată că vocile lor poetice sunt considerate în mod unanim drept reprezentative pentru Zeitgeist-ul contemporan.La ultimele ediții, festivalul a inclus evenimente care priveau alte arte sau alte zone din humanities, pentru a arăta că poezia nu e doar un gen literar – ci și un mod de a recepta integral lumea.
Astfel, la această ediție, poeții vor fi însoțiți la Sibiu și de două mari personalități internaționale venite dinspre istorie, respectiv dinspre proză.
Marci Shore, profesoară la Universitatea Yale, este autoarea unor cărți fundamentale despre istoria contemporană a țărilor din Europa de Est, cu precădere Polonia și Ucraina: The Ukrainian Night: An Intimate History of Revolution (Yale University Press, 2017), The Taste of Ashes. The Afterlife of Totalitarianism in Eastern Europe (Crown Books/Random House, 2013), Caviar and Ashes: A Warsaw Generation’s Life and Death in Marxism, 1918–1968 (Yale University Press, 2006). Alături de soțul ei, Timothy Snyder, la rândul lui unul dintre marii istorici de azi, Marci Shore este printre cei mai implicați intelectuali publici de azi în cauza Ucrainei. Burhan Sönmez, președintele PEN International, este unul dintre cei mai iubiți scriitori turci contemporani, publicat în peste 40 de țări, de edituri de primă importanță precum Random House, Gallimard etc. În România a fost publicat de editurile Polirom (Istanbul Istanbul, traducere de Leila Unal) și Pandora-M (Labirint, traducere de Adal Hanzade), în colecția Anansi a celei din urmă. În aceeași colecție Anansi, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu,2 / 2urmează să îi apară foarte curând cel mai recent roman, Piatra și umbra, tradus de Veronica D. Niculescu.
Deschiderea festivalului va avea loc miercuri, 11 octombrie, de la ora 18, în Aula Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
În cadrul deschiderii va fi prezentată și antologia festivalului. Deschiderea oficială va fi urmată de primul recital de poezie, desfășurat în aceeași Aulă. Joi, 12 octombrie, programul festivalului cuprinde două evenimente:
– la ora 15: Discuție între Marci Shore și Radu Vancu, în Aula Literelor din Sibiu, urmată de o sesiune de întrebări din partea publicului;
– la ora 18: A doua lectură de poezie, în Sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu.
Vineri, 13 octombrie, programul festivalului va cuprinde trei evenimente:
– la ora 12: Deplasare la Zidul civic al lui Dan Perjovschi, pe care poeții vor inscripționa mesajul celei de-a X-a ediții a Poets in Transylvania;
– la ora 15: Discuție între Burhan Sönmez și Radu Vancu, în Aula Literelor din Sibiu, urmată de o sesiune de întrebări din partea publicului și de o sesiune de autografe;
– la ora 18: Lectura finală de poezie, în Sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu, urmată de închiderea festivalului.La toate evenimentele din cadrul festivalului intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Poets in Transylvania Scriitorii și istoricii participanți la ediția a X-a, 11-13 octombrie 2023: James Appleby (Marea Britanie), Pablo García Casado (Spania), Ernesto Castro (Spania), Ruxandra Cesereanu (România), Cyrus Console (Statele Unite), Liudmyla Diadchenko (Ucraina), Efe Duyan (Turcia), Denisa Grădinaru (România), Madara Gruntmane (Letonia), Ivan Hristov (Bulgaria), Florin Iaru (România), Nikola Madzirov (Macedonia de Nord), Marin Mălaicu-Hondrari (România), Luna Miguel (Spania), Florin Partene (România), Marci Shore (Statele Unite), Tara Skurtu (Statele Unite), Burhan Sönmez (Turcia), Moni Stănilă (Republica Moldova / România), Alexandru Vakulovski (Republica Moldova), Laura Vazquez (Franța), Pierre Vinclair (Franța), Andrei