2.9 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Utilizarea Aghesmei Mari – recomandările Patriarhului Daniel

Cele mai citite

În cadrul unei cateheze rostite sâmbătă, când i-a primit pe slujitorii Catedralei la Reședința Patriarhală cu vestea Botezului Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a recomandat utilizarea corectă a termenilor legați de sfințirea apei, anunță www.basilica.ro.
Patriarhul Daniel a semnalat greșeli existente în exprimare legate de „sfințirea cea mare a apei” care nu poate fi „sfințirea apei celei mari”, întrucât: „Nu sfințim o apă mică sau una mare, ci sfințirea este mică și mare”.
„Sfințirea Aghesmei” – pleonasm
De asemenea, Preafericirea Sa a explicat că expresia „sfințirea Aghesmei” este pleonasm. Apa sfințită este agheasmă, rezultatul sfințirii mici sau mari a apei fiind agheasma mică sau mare.
Părintele Patriarh a amintit că termenul de „agheasmă” provine de la cuvântul grecesc „agiasmós” (αγιασμός) care înseamnă „sfințire”.
Semnificația Sfințirii Mari a apei
În aceeași cateheză, Patriarhul României a vorbit despre semnificația Sfințirii Mari a apei, care înseamnă o reînnoire a Botezului Domnului, dar și a Botezului personal.
De asemenea, a continuat Preafericirea Sa citându-l pe Sf. Simeon al Tesalonicului, „această sfințire mare a apei este și înnoirea Botezului nostru propriu”:
„Gustarea din Agheasma Mare făcută către finalul Sfintei Liturghii în ziua praznicului Botezului Domnului ne ajută să înnoim în noi harul Sfântului Botez pe care l-am primit”.
Gustarea din Agheasma Mare ne mai ajută la „conștientizarea faptului că am fost și noi botezați în numele Sfintei Treimi, Care s-a arătat la Iordan îndată ce Mântuitorul a ieșit din apă ca să se facă deosebirea între botezul lui Ioan și Botezul creștin”.
Utilizarea Aghesmei Mari
Patriarhul Daniel a explicat că sâmbătă s-a făcut o sfințire Mare a apei pentru binecuvântarea caselor credincioșilor. Agheasma Mare cuprinde în ea „o mulțime de binecuvântări”. Apa care va fi sfințită duminică, de Bobotează „se va păstra tot timpul anului și se va gusta din ea în ziua Botezului Domnului, opt zile după praznic, dar și atunci când suntem bolnavi sau în mari ispite și încercări”.
„Această sfințire a apei făcută de către Biserică este bazată pe sfințirea apelor Iordanului săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos prin Botezul Său”, a spus Părintele Patriarh potrivit Radio Trinitas.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

UPDATE: "În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă mai pot avea loc alunecări de pietre, arbori sau grohotiș în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect