O investigație realizată de jurnaliștii de la HotNews a scos la iveală cifre șocante în privința vaccinării anti HPV a tinerelor din România.
În România, din 110.000 de eleve cu vârsta între 9 şi 11 ani care reprezentau grupul-țintă căruia i se adresa campania de vaccinare anti HPV începută în anul 2008, doar 2%, adică 2.600 de fete, s-au vaccinat.
Noua campanie vizează 2,8 milioane de femei. În anul 2008, la scurt timp după Marea Britanie și Spania, România s-a numărat printre primele țări europene care introduceau vaccinarea gratuită împotriva HPV a fetelor cu vârsta între 9 și 11 ani.
Campania de vaccinare de atunci s-a dovedit un eșec.
După acel eșec, vaccinarea gratuită împotriva HPV avea să mai revină în România abia 12 ani mai târziu, în anul 2020. Astăzi, România oferă un program de vaccinare, dar continuăm să nu răspundem la vaccinare.
Vaccinul anti-HPV nu este singurul vaccin din lume care previne cancerul. Mai există și un vaccin care previne hepatita. Iar hepatita poate să ducă și ea la hepatom celular, care este tot cancer.
Aproape 3.500 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind pe primele locuri la nivel european în ceea ce privește incidența acestei boli și mortalitatea pe care o cauzează.
Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al medicilor de familie din România, vorbește, într-un dialog cu HotNews, despre 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani care mor zilnic, în medie, în țara noastră, din cauza cancerului de col uterin.
O boală care poate fi prevenită 100% prin vaccinarea împotriva virusului HPV.