15 noiembrie 2022 va rămâne în istorie data în care populația Globului a ajuns la 8 miliarde de oameni.
Organizația Națiunilor Unite a marcat oficial ziua de astăzi ca cea în care suntem 8 miliarde de oameni pe Pământ, o bornă în evoluția omenirii. Această creștere fără precedent se datorează creșterii constante a speranței de viață în urma evoluției înregistrate în sănătatea publică, nutriție, igiena personală și în medicină.
Dacă în ”copilăria” omenirii populația avea o rată de creștere de sub 0,05% pe an, o schimbare radicală a apărut o dată cu revoluția industrială. Mii de ani au fost necesari pentru a fi, în jurul anului 1800, un miliard de oameni. În 1 iulie 1927 este consemnată atingerea pragului de 2 miliarde și de aici lucrurile evoluează spectaculos de repede până astăzi când, în mai puțin de 100 de ani, populația globului a crescut cu 6 miliarde de oameni.
ONU estimează că vom fi 9 miliarde în 2037
Rata de creștere anuală a avut maximul la sfărșitul anilor ’60, când era în jur de 2%. De atunci aceasta s-a înjumătățit și se așteaptă să scadă în continuare. Potrivit statisticilor Organizației Națiunilor Unite, au fost necesari 12 ani pentru ca populația Terrei să crească de la 7 la 8 miliarde și se estimează că peste 15 ani, în 2037, vom fi 9 miliarde.
Site-ul worldometers.info contorizează în timp real creșterea populației atât la nivel global cât și în fiecare țară în parte. În topul celor 20 de țări din punct de vedere al populației vedem că mai bine de o treime din oameni sunt în China și India, fiecare cu peste 1,4 miliarde de locuitori, la mare distanță de ocupanta locului al treilea, Statele Unite. Se estimează că India va trece pe primul loc mondial din punct de vedere al populației. În timpul cât am urmărit contorul de pe site, la fiecare copil născut în Statele Unite, erau 3 copii în plus în China și 7 nou născuți în India.