Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Kerstin Ursula Jahn, a ținut, aseară, la Hotel Hilton, o recepție oficială în numele statului german. Manifestarea a fost prilejuită de Zilua Unității Germane.
Invitat special, Felix Klein, Comisarul federal pentru viața evreilor din Germania și pentru lupta împotriva antisemitismului
La eveniment au participat reprezentanții autorităților locale, oameni de afaceri locali și din țară, precum și membrii comunității germane din județ și din Transilvania. Atmosfera a fost întreținută de Corul Hârtibaciului, care a interpretat imnurile Germaniei, României și al Uniunii Europene. Acestora li s-au adăugat alte câteva cântece tradiționale ale celor două culturi.
În cadrul evenimentului s-a pus accent pe întărirea relațiilor economice, sociale și culturale între comunitatea sibiană și Germania. Mai ales că Sibiul este fieful sașilor din România.
Invitatul special al serii a fost Felix Klein, Comisarul federal pentru viața evreilor din Germania și pentru lupta împotriva antisemitismului. În discursul său, acesta a evidențiat buna colaborare și reconciliere între cele două state, România și Germania. Înaltul funcționar german a mărturisit, totodată, că este un bun cunoscător al meleagurilor sibiene, în condițiile în care tatăl său are origini transilvănene.
Ziua Unității Germane
În fiecare an, pe 3 octombrie, cetățenii germani se reunesc pentru a celebra Ziua Unității Germane, o sărbătoare națională care comemorează reunificarea țării. Această zi marchează momentul în care Germania de Est și Germania de Vest au fost oficial unite, după decenii de separare.
Ziua Unității Germane (germană, Tag der Deutschen Einheit) este ziua de 3 octombrie, aceasta fiind sărbătoarea națională a Republicii Federale Germania. Sărbătoarea fost adoptată după reunificarea politică, legislativă, teritorială și administrativă a Germaniei, petrecută integral la 3 octombrie 1990. Prima dată această zi a fost sărbătorită imediat după unire, la 3 octombrie 1990.
O altă posibilitate de a sărbători această reunificare ar fi fost ziua căderii Zidului Berlinului, 9 noiembrie 1989. Momentul coincide cu fondarea primei republici germane reale, Republica de la Weimar, în 1918.
Înaintea reunificării celor două Germanii, în Germania de Vest Ziua Unității Germane fusese sărbătorită în ziua de 17 iunie. Ea a fost considerată un omagiu adus zilei revoltei muncitorilor est-germani din 1953 (în mare parte datorată înrăutățirii condițiilor de muncă prin creșterea numărului de ore, dar fără compensare materială). Această revoltă a fost înăbușită cu ajutor sovietic.