Zvonurile privind o iminentă scumpire a benzinei în România a determinat proprietarii de autovehicule să ia cu asalt stațiile de carburant, formând cozi interminabile, pentru a se aproviziona cu cantități cât mai mari de combustibil la preț scăzut. Între timp, doar o parte a acestor zvonuri s-a adeverit, cauza principală a lor fiind lanțul de benzinării Mol.
Haosul din benzinării și de pe șosele s-a încheiat astăzi cu o situație care nu s-a dovedit a fi la fel de gravă pe cât se anticipa, însă destul de serioasă, dacă ținem cont de faptul că benzina și motorina s-au scumpit.
Compania care a stat la originea zvonurilor privind scumpirea a fost Mol, rețeaua ungară de benzinării care a început să vrească prețul încă de cu seară, depășind 8 lei, pentru ca, până dimineață, carburanții să depășească chiar și 9 lei, în funcție de sortiment. Nu s-a ajuns la 10 lei, așa cum circulau „știrile” din gură în gură, însă creșterea este foarte mare, mai ales dacă ne raportăm la prețul afișat acum două săptămâni, înainte de izbucnirea războiului.
Celelalte companii au înregistrat creșteri mai mici, sub 8 lei, cel mai mare nivel fiind cel de la OMV, care a urcat la miezul nopții la 7,99 lei pe litru, pentru benzina de 95. Petrom a păstrat o vreme un nivel de aproximativ 7,30 lei, însă lucrurile au evoluat spre dimineață. De asemenea, Rompetrol, Lukoil și benzinarii particulari au încercat să mențină prețurile sub 8 lei.
În această dimineață, majoritatea benzinăriilor OMV depășeau 8 lei, în județul Sibiu, în timp ce Petrom avea un preț unic, de 7,99 lei. Moll afișează prețuri de 8,45 lei, în medie, la stațiile sale, iar cea mai ieftină benzină de 95 este în acest moment la Gazprom, la 7,70 lei pe litri. De asemenea, rețeaua Socar, care acum a ajuns la trei stații în Sibiu, are prețuri apropiate de 8 lei, dar printre cele mai reduse: 7,89 lei pe litru la benzina standard.
La diesel, Sokar și Lukoil afișează cele mai mici prețuri, 7,97 și 7,98 lei pe litru, în timp ce Petrom are preț unic, la fel ca benzina, 7,99 lei.
Cea mai scumpă motorină este la Mol, cu 9,05 lei pe litri, la Gazprom, cu 8,28 lei pe litri, și la OMV, cu 8,26 lei pe litru.
Care este cauza scumpirilor
Toată lumea crede că războiul a condus la această evoluție a prețului carburanților, însă situația este ceva mai complicată. Speriată de implicațiile de pe piața petrolului, Ungaria a făcut un gest care nu este tocmai potrivit într-o economie capitalistă: a plafonat prețurile la carburanți. Din acest motiv, Mol, principala companie petrolieră de pe piață a limitat livrările din benzinării, pentru a limita pierderile. A fost o cerere foarte mare de combustibili atât din partea localinicilor, cât și din partea celor aflați în tranzit, astfel că Mol a contrabalansat prețurile pe piața din România. Informațiile privind scumpirea s-au propagat rapid în piață, printre șoferi, care au creat panică și au împins toți benzinarii să crească prețul, chiar în ziua în care prețul petrolului a scăzut substanțial, ca urmare a faptului că din Orientul Mijlociu a intrat pe piață foarte mult petrol.