Circa 60.000 de sibieni, conform statisticilor recente ale Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Sibiu, își vor sărbători onomastica astăzi, de Sfânta Maria. La nivel național, este vorba despre aproximativ 2.2 milioane de români care poartă numele de Maria sau alte derivate.
Potivit crestinortodox.ro, despre Adormirea Maicii Domnului, adică moartea și înălțarea ei cu trupul la cer, nu găsim date în Sfintele Evanghelii, ci numai în tradiția Bisericii. Aceasta este tratată în scrierile a patru părinți orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului și Sfantul Ioan Damaschin.
Se spune că de Sfânta Maria Mare, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis-de-dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.
„Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristeţea Maicii Domnului. O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul”, arată historia.ro.
De asemenea, se mai spune că în ziua de Sfânta Maria Mare ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite, iar gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi.