Prin introducerea tehnologiei 5G la nivel mondial, autoritățile vor pierde cel mai puternic suport pentru depistarea infractorilor: interceptarea comunicațiilor. Tehnologia avansată utilizată de antenele 5G nu are, deocamdată, un sistem corespunzător care să permită ascultarea convorbirilor.
Semnalul de alarmă este tras de Catherine DE Bolle, directorul Europol, care, potrivit agenției de știri Reuters, citată de Ziare.com, a declarat că „în urma introducerii tehnologiei 5G, agențiile europene din domeniul aplicării legii vor pierde capacitatea de a intercepta comunicațiile efectuate de infractori cu ajutorul dispozitivelor mobile”. Instrumentele tehnologice actuale permit ofițerilor de poliție și agențiilor să urmărească infractorii, însă, odată cu introducerea 5G în mijloacele de comunicare mobilă acest lucru nu va mai fi posibil.
Situație de criză
Directorul Europol îi avertizează pe liderii Uniunii Europene de riscul ce poată să apară în urma introducerii 5G și solicită acestora dublarea bugetului Europol și puteri sporite pentru combaterea infractorilor ce utilizează mijloace tehnologice. Motivul: statele membre nu au momentan la dispoziție tehnologia și reglementările necesare pentru a acoperi golurile ce vor apărea în momentul în care rețelele 4G vor deveni depășite. „Este unul din cele mai importante instrumente de investigație a ofițerilor de poliție și serviciilor, așa că avem nevoie de acest lucru și în viitor”, precizează aceeași sursă. Mai mult, spune De Bolle, „agențiile europene din domeniu aplicării legii au fost prea târziu implicate în discuțiile privind tranziția spre tehnologia 5G”.
Într-un raport Europol se arată că „infractori achizițioanează noile instrumente de comunicare criptată, a tehnologiei de imprimare 3D, a inteligenței artificiale pentru răspândirea dezinformărilor și de mijloace cuantice de calcul pentru decriptare. Astfel, se subliniează în document, teroriștii vor avea capacitatea de a utiliza vehicule autonome și drone în atentate”.