1.3 C
Sibiu
luni, aprilie 7, 2025

Brad natural versus brad artifical. Cât mai costă un pom de Crăciun

Cele mai citite

Vin sărbătorile de iarnă și, inevitabil, Crăciunul nu are savoarea sa deplină fără brad. Dar de unde ne achiziționăm pomul ”cu cetina tot verde”? Uzual, avem de ales între bradul natural tăiat, cel în ghiveci și variantele sale mai prietenoase cu mediul, adică bradul artificial, sub multiplele sale forme. Prețurile diferă, desigur, în funcție de mărimea și calitatea bradului.

Pentru a afla cât mai costă un brad în acest an, am colindat marile magazine ale Sibiului, piețele publice și am solicitat pepinierelor din jurul Sibiului să ne ofere câteva date. Majoritatea pepinierelor nu vând brazi persoanelor fizice, așa că oamenii trebuie să se îndrepte, cel mai adesea, către magazine de bricolaj, piețe sau să îi comande pe diferite site-uri. Prețurile din magazinele de bricolaj, cele mai cunoscute din Sibiu, pornesc, pentru un brad natural tăiat, de la 40 lei și se opresc 900. Un brad în ghiveci costă între 80 și 400. Iar unul artificial începe de la 13 lei și poate ajunge până la 1900.

La supermarket-urile din Sibiu, prețurile pentru un brad artificial pleacă de la 80 de lei și pot ajunge la 500-600 de lei. Brazii naturali au prețuri asemănătoare magazinelor de bricolaj.

De ce aleg oamenii bradul artificial

Mulți sibieni aleg un brad artificial din motive convenționale: ”Eu fac brad artificial. De când sunt mică am același brad, nu doresc altul”, mărturisește Lavinia. Alții împodobesc bradul artificial din motive etice:  ”Nu sunt de acord cu tăierea copacilor. Și așa pădurile noastre sunt chelite de alții”, ne spune Vio. Dar și un motiv financiar cauzează achiziționarea unui brad artificial: ,,Nu dăm banii în fiecare an pe brazi. Am cumpărat unul și pe ăla îl ținem până s-o strica”, zice Gabi.  Însă sunt și sibieni care nu pot trăi sentimentul sărbătorilor dacă nu simt mirosul bradului natural: ,,Noi bradul ni-l luăm de la magazinele de bricolaj, e mai ieftin, iar de împodobit, îl ornăm în noaptea de Ajun”, recunosc David, Alexandra, Alex, Miruna și Cristina, un grup de tineri entuziaști.

De oriunde am lua bradul și oriunde am fi, tradiția împodobirii ne unește și ne dă un sentiment de comunitate. Deși am întâlnit mulți oameni care spun că pentru ei bradul nu mai înseamnă  nimic altceva decât tradiție, fără o însemnătate anume, amintirea unui brad împodobit în copilărie rămâne întipărită în sufletul oamenilor.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Traian Băsescu vine cu acuzații teribile. „Alegerile nu s-au anulat din cauza lui Călin Georgescu. S-au anulat pentru că Ciolacu nu a...

Fostul președinte Traian Băsescu a dinamitat lumea politică și nu numai, luni seara, la postul de televiziune Realitatea Plus.Într-un...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect