-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ce înseamnă Spațiul Schengen și care sunt beneficiile dacă România ar adera

Cele mai citite

Spațiul Schengen este unul dintre pilonii proiectului european ce include dreptul la libera circulație în UE, adică fără controalele de frontieră.

Toate statele UE fac parte din Schengen, cu șase excepții: Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, și Bulgaria, Croația, Cipru și România, care ar trebui să se alăture spațiului Schengen.

De asemenea, patru țări din afara UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein) fac parte din spațiul Schengen.

În anul 1995, un acord semnat între Germania, Franța, Olanda, Belgia și Luxemburg, a eliminat controalele la frontierele interne ale statelor semnatare și a creat o singură frontieră externă unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare, precizează euronews.ro.

Avantajele Schengen

Aproximativ 3,5 milioane de persoane traversează în fiecare zi o frontieră internă a UE, potrivit Parlamentului European. Toți cetățenii UE pot rămâne în alt stat membru ca turiști până la trei luni cu un pașaport sau un card de identitate valabil. De asemenea, aceștia pot lucra și locui într-un alt stat membru cu dreptul de a fi tratați în același mod ca cetățenii țării respective. Antreprenorii beneficiază de libertatea de stabilire în statul pe care îl aleg, iar studenții au dreptul de a studia în orice stat membru.

Reînchiderea frontierelor interne ale UE ar putea duce la un cost estimat între 100 și 230 de miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani și ar împiedica traficul transfrontalier pentru 1,7 milioane de persoane.

După intrarea în spațiul Schengen, persoanele pot călători dintr-un stat membru în altul fără a fi supuși controalelor la frontieră (ca regulă generală). Autoritățile naționale competente pot, totuși, să verifice persoanele fizice la frontierele interne sau în apropierea acestora, în cazul în care informații din cadrul poliției justifică temporar intensificarea supravegherii.

Va intra România în Schengen?

România a îndeplinit, de mai bine de 10 ani, toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen. Hotărârea privind aderarea României la Spațiul Schengen este așteptată pe 8 decembrie, la ședința Consiliului JAI.

Așadar, va fi nevoie de unanimitate, ceea ce înseamnă că trebuie convinsă și Olanda, care s-a opus constant aderării țării noastre la Schengen.

Premierul Olandei, Mark Ruttte, a vizitat în această săptămână România pentru a inspecta trupele olandeze staționate la baza militară de la Cincu. Întrebat de jurnaliști ce crede despre aderarea țării noastre la Schengen, premierul a declarat:

„Olanda nu este, în principiu, împotrivă, noi zicem că toate țările care îndeplinesc condițiile trebuie să adereze la spațiul Schengen, România a făcut foarte mulți pași în direcția bună în ultimii ani. În același timp, spunem noi că aderare la Schengen poate fi vorba când toate condițiile sunt îndeplinite avem și un mecanism de monitorizare, avem și mecanism colaborare și verificare, pașii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură și după o să vorbim mai departe.”

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect