Cele mai recente date privind mortalitatea din România au fost publicate, coincidență sau nu, de CIA chiar în momentul finalizării recensământului populației realizat de Institutul Național de Statistică. Cifrele arată că rata mortalității din țara noastră a urcat la cote alarmante, la cel mai ridicat nivel din istorie.
România este pe locul 2 în lume din punct de vedere al ratei mortalității, adică al numărului de persoane care mor la 1000 de locuitori. Decesele statistice arată că în România mor în medie 15,26 de persoane la fiecare 1000 de locuitori, indiferent de cauză. Numărul nu are legătură cu natalitatea, însă arată cât de mică este grija autorităților pentru protejarea vieții românilor. Datele au fost publicate de CIA The World Factbook, site-ul public dezvoltat de cea mai cunoscută agenție de spionaj din lume. Aceeași instituție spune că în clasamentul ratei natalității suntem exact la polul opus: pe ultimele locuri în lume, cu 8,76 nașteri la 1000 de locuitori. Efectul evident al acestor două rezultate este declinul demografic al României, care intră într-o fază accelerată: -1,09%.
Pe primul loc în lume în privința ratei mortalității este Serbia, cu o rată de 16,39 decese la 1000 de locuitori, iar pe locurile următoare, după România, sunt doar țări din estul Europei: Lituania, Letonia, Bulgaria sau Ucraina.
Recentul recensământ derulat în România în ultimele luni urmează să ne ofere date certe, statistice, privind populația României la acest moment, astfel încât INS să poată corela cifrele privind decesele și nașterile înregistrate oficial cu totalul populației țării, astfel încât să avem cifre oficile pentru acești doi indicatori statistici.
Decesele numeroase din România sunt cauzate atât ca urmare a stării de sănătate precare a populației, cât și din cauze violente, în special din numărul mare de accidente rutiere ce se soldează cu victime.
CIA publică pe site-ul său zona „World Factbook”, un catalog actualizat permanent cu informații despre statele lumii, atât din punct de vedere demografic, cât și economic. Informațiile sunt preluate din surse diverse, atât oficiale cât și estimări ale celebrei agenții.