Companiile locale din Sibiu nu au rămas nepăsătoare în fața dramei pe care o trăiesc ucrainenii. Acestea se implică, cum pot, în ajutorarea refugiaților ce au ajuns în județul nostru. Un exemplu de bună practică este ifm, unul dintre principalii producători de senzori industriali la nivel mondial, care a sărit în ajutorul ucrainenilor cu locuri de muncă și susținerea a două centre educaționale pentru copii.
Din momentul în care a început războiul, iar ucrainenii s-au refugiat în Sibiu, ifm a vrut să le fie alături. Astfel, în 21 martie, compania locală a angajat opt ucraineni în sectorul de producție.
„Ne-am gândit, în primul rând, cum putem să ajutăm pe termen lung. Ne-am bucurat să putem oferi locuri de muncă, deoarece implicarea într-o activitate reprezintă atât un suport moral – oferind sens, încredere și echilibru la nivel personal și social, cât și o siguranță financiară, constantă, extrem de necesară în condiția celor refugiați. Noii colegi din Ucraina sunt extrem de motivați, serioși și muncitori. Ne-am bucurat să îi vedem integrați repede, ușor și zâmbind din nou. Și pentru că proiectul a fost unul de succes, în cursul săptămânii trecute, am spus bun venit în #ifmily unei grupe de șase noi colegi, de asemenea refugiați din Ucraina”, a explicat Alina Rădulescu, manager Resurse Umane în cadrul ifm Sibiu.
Tot din rândul angajaților face parte și o doamna ucraineancă ce oferă masaj cervical, o dată pe săptămână, într-un spațiu special amenajat în acest sens, în companie. Angajații ifm pot beneficia, astfel, din partea companiei, de răsfăț și, totodată, un refresh timp de 20 de minute în timpul programului.
De asemenea, pentru a facilita comunicarea cu ucrainenii, ifm Sibiu a angajat și un translator, respectiv un student din Republica Moldova vorbitor de limba rusă.
ifm Sibiu este o companie apreciată de către angajatii săi și deja cunoscută local pentru viziunea sa puternic orientată spre starea de bine a angajaților.
Compania oferă multiple beneficii financiare și non-financiare, evenimente interne de relaxare, caritabile sau de coeziune a echipei, suport în dezvoltare personală și profesională și încurajează colaborarea, ca factor principal al succesului.
Nu este deloc surprinzător în acest context faptul că nu numai conducerea companiei a avut inițiative de suport pentru refugiații din Ucraina, ci și angajatii, care au contribuit voluntar cu bani și surprize frumoase.
„Unul dintre colegii din producție a oferit în plus față de suma decontată de companie primii 50 de lei pe cardurile de cantină – pentru primele mese ale colegilor ucraineni. O altă colegă din producție, cunoscuta în ifm pentru bunătățile dulci pe care le pregătește și împărtășește cu fiecare ocazie, a adus prăjituri pentru toți colegii ucraineni. Chiar și copiii angajaților s-au implicat, realizând desene cu mesaje de pace și suport, cu care a fost împodobită recepția companiei, întâmpinând în prima zi de lucru, colegii ucraineni”, a mai spus Alina Rădulescu.
De la salarii, la mese zilnice
Dar ifm nu s-a oprit aici. A dorit să facă mai mult pentru ucraineni și copiii acestora, care și-au găsit o nouă casă în orașul nostru. Astfel, compania s-a implicat și în domeniul educațional, sprijinind două centre dedicate copiilor.
Una dintre acțiunile de suport este realizată în colaborare cu All4Joy, o grădiniță ce începuse deja un proiect dedicat copiilor ucraineni. Aici, ifm susține o clasă de zece copii cu vârste de până la șase ani, plătind salariile celor două cadre didactice, mesele zilnice ale micuților și materialele necesare activităților derulate.
Cel de-al doilea centru educațional, de pe strada Aviației, este dedicat copiilor cu vârste între 7-12 ani. Și aici ifm Sibiu asigură plata salariilor pentru educatori și a utilităților pentru următoarele șase luni, perioadă după care va reevalua situația și va restabili noi obiective. Centrul de pe Aviației are 50 de locuri, iar copiii de aici au parte de două cadre cu normă întreagă și alte două cu jumătate de normă. Cadrele didactice sunt din rândul refugiaților, femei cu experiență în domeniul educațional. Copiii pot participa, aici, la ateliere de creație, precum și la ore online susținute de profesorii din Ucraina chiar și din buncăre.
Reprezentanții conducerii ifm Sibiu, care investesc, conform planului, aproape 40.000 de euro până în septembrie în această cauză, mărturisesc că vor fi alături de refugiați în continuare, dar oamenii cu suflet mare li se pot alătura dând o mână de ajutor. Copiii mai au asigurate fructe, de exemplu, doar pentru următoarele două săptămâni, iar rechizitele sunt aproape epuizate.
Cei care vor să se alăture demersului ifm de a susține cauza ucrainenilor pot cere detalii suplimentare la numărul de telefon 0269/ 702.104 (Biroul de Relații cu Publicul al ifm Sibiu).