Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) precizează, marți, pe Facebook, că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite.
Potrivit experților, este puțin probabil ca activitatea seismică din țara noastră să fie influențată de cutremurele din sudul Turciei, acestea fiind pe o altă falie decât cea învecinată cu cea pe care se află Zona Seismică Vrancea.
În Turcia acționează două falii (rupturi în scoarță) – cea nord-anatoliană, care este mai apropiată de România, și cea est-anatoliană, care se deplasează spre sud și care a produs cutremurele din ultimele 24 de ore din Turcia, notează Biziday.
”Falia nord-anatoliană care traversează Turcia de la est la vest ar putea influența mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud (pe care au avut loc cutremurele recente) este mai puțin probabil să influențeze seismicitatea din țara noastră”, conform INCDFP.
Constantin Ionescu, directorul general al INFP, a precizat pentru Biziday că: “Actuala locație a cutremurelor din Turcia nu poate influența cutremurele din România. Dacă un astfel de cutremur s-ar fi produs pe falia Nord-Anatoliană, s-ar fi simțit și în România. Aici trebuie să facem analize științifice destul de complicate. Plecând de la mecanismul cutremurului generator și de la instabililtatea celorlalte zone, putem spune că este puțin probabil ca un cutremur de suprafață să influențeze o zonă seismică adâncă, așa cum este Vrancea. În primul rând trebuie să activeze placa tectonică, care are peste ea multe falii tip Turcia”, a mai precizat Ionescu.