DGASPC Sibiu își propune extinderea actualei rețele de asistenți maternali profesioniști cu cel puțin 20 de persoane.
Pentru a putea deveni asistent maternal profesionist, persoanele interesate trebuie să îndeplinească câteva condiţii:
1. Să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
2. Să aibă domiciliul în judeţul Sibiu şi să aibă acces la servicii medicale şi servicii educative;
3. Prin comportamentul său în societate, starea sănătăţii şi profilul psihologic, să prezinte garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor săi;
4. Să aibă în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi;
5. Să aibă minimum 8 clase;
6. Să manifeste o atitudine non-discriminatorie indiferent de vârsta copilului, apartenenţa etnică, religie, stare de sănătate;
Pentru copil, familia este mediul favorabil pentru formarea și dezvoltarea sa, asigurându-i condiții să se simtă în siguranță, protejat fizic și psihic în orice perioadă a vieții lui.
În județul Sibiu, 193 de copii au cunoscut dragostea unei adevărate familii, în grija asistentului maternal profesionist. Asistentul maternal profesionist este persoana fizică, atestată, care asigură prin activitatea pe care o desfășoară la domiciliul său, creșterea, îngrijirea și educarea copilului pe care îl primește în plasament.
Asistenții maternali se preocupă de integrarea copilului în viața socială (înscrierea la grădiniță/școală, medic de familie etc.), de creșterea și îngrijirea copilului, de pregătirea acestuia în vederea integrării în familia naturală.
Cei interesați să devină asistenți maternali trebuie să parcurgă procesul de atestare, respectiv evaluarea socială, psihologică, cursul de formare inițială.
Avantajele acestei meserii sunt multiple și atrăgătoare:
- Activitatea se desfășoară la domiciliul persoanei, oferind un mediu familiar și confortabil atât pentru copiii aflați în plasament, cât și pentru asistentul maternal.
- Asistenții maternali profesioniști beneficiază de un contract de muncă încheiat în conformitate cu legislația în vigoare și o salarizare competitivă.
În ceea ce privește drepturile salariale, acestea sunt reglementate conform Legii 153/2017 și OUG 168/2022, cu gradații de salarizare ce variază în funcție de experiență și performanță:
- Gradația 0: 3500 de lei
- Gradația 1: 3763 de lei
- Gradația 2: 3951 de lei
- Gradația 3: 4148 de lei
- Gradația 4: 4252 de lei
- Gradația 5: 4358 de lei
Pe lângă salariul de bază, asistenții maternali profesioniști beneficiază și de diverse sporuri:
- 15% din salariul de bază pentru perioada în care au în plasament cel puțin 2 copii
- 10% din salariul de bază pentru condiții de muncă
- 25% din salariul de bază pentru perioada în care au în plasament un copil încadrat în grad de handicap
- 5% din salariul de bază pentru continuitate
Alte beneficii includ o indemnizație lunară de hrană în valoare de 347 de lei (brut), precum și vouchere de vacanță în valoare de 1600 de lei (impozabili).
Pentru informații suplimentare și înscrieri, persoanele interesate sunt îndrumate să contacteze:
Serviciul Management de Caz pentru Copilul cu Măsură de Protecţie Specială Adresă: str. Mitropoliei nr. 2, mun. Sibiu Telefon: 0269/232066 sau 0751/174419 Fax: 0269/232575 E-mail: [email protected]; [email protected] Site: www.dasib.ro