6.3 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Emiterea cărților electronice de identitate se extinde la nivel național. Marile municipii intră în proiect în 2023

Cele mai citite

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi că de anul viitor va fi extins la nivel național proiectul privind emiterea cărții electronice identitate. În a doua parte a anului viitor, acest proiect va ajunge și în marile municipii ale țării.

„Cartea de identitate electronică, ca şi semnătura digitală calificată, va permite cetăţeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private.

Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.

Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. Au fost emise deja 5.287 de cărţi electronice de identitate. Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emiterea cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023″, a spus Bode la evenimentul „România Digitală, România Liberală”, organizat de PNL.

El a adăugat că pentru acest proiect există finanţare de 200 de milioane de euro, iar ţinta ministerului este ca între 5 şi 8 milioane de cetăţeni să deţină carte electronică de identitate până la finalul anului 2026.

Noua carte de identitate conține elemente suplimentare de siguranță, care se datorează noilor tehnologii ceea ce-i conferă titularului o protecție suplimentară și previne situațiile de furt de identitate şi poate fi solicitată opțional de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă în funcție de vârsta titularului.

În acest moment 15 țări membre UE utilizează acest tip de document și România intră în rândul țărilor care emit astfel de documente, dar termenul Regulamentului UE este august 2031.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Radu Vancu: Cinismul lui Iohannis, eșecul României Educate, lipsa reglementării Tik Tok, cauzele ascensiunii lui Călin Georgescu

Profesorul Radu Vancu a postat pe contul personal de Facebook răspunsul pe care l-a oferit site-ului EduPedu referitor la...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect