Două focare de pestă porcină africană au fost identificate, ieri, în Rășinari și Boian (comuna Bazna). În urma ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu, au fost adoptate decizii privind Programul de măsuri pentru combaterea focarelor de pestă porcină.
Conform Prefecturii Sibiu, pentru focarul identificate în localitatea Rășinari a fost adoptată decizia nr 2/06.01.2021, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere după cum urmează: localitățile aflate în zona de protecție sunt Rășinari, Cisnădioara și Poplaca, iar fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt F.V.21 Șelimbăr și F.V.12 Rășinari; localitățile aflate în zona de supraveghere sunt Cisnădie, Sibiu, Sadu, Râu Sadului, Cristian, Gura Râului, Orlat și Tocile, iar fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt F.V.10 Sadu și F.V.13 Gura Râului.
Animalele moarte au fost recoltate de catre DSVSA Sibiu si afluite la LSVSA, unde s-a efectuat examenul necropsic și s-a prelevat un set de organe care a fost trimis la IDSA București, în vederea confirmării bolii.
Pentru focarul identificat în localitatea Boian, a fost adoptată decizia comună cu Centrele Locale de Combatere a Bolilor Mureș și Alba, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere după cum urmează: localitatea aflată în zona de protecție este Boian, iar localitățile aflate în zona de supraveghere sunt Velt, Blăjel, Ppucea, Bazna, Mediaș, Târnava, Colonia Târnava, Copșa Mică, Târnăvioara, Chesler și Romanești – din județul Sibiu, localitățile Crăciunel, Făget, Tăuni, Tătârlaua, Cetatea de Baltă, Feisa, Jidvei, Căpâlna de Jos și Sântămărie – din județul Alba, precum și localitățile Deleni, Botorca și Cornești din județul Mures.
Animalele ucise, în cazul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, au fost evaluate, după care s-a intocmit dosarul de despăgubire.
„Cei 35 de porci din exploataţie, rămași în viață, au fost ucişi la confirmare, sub supraveghere sanitară veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane. În fondurile de vânătoare din zona de protecție și zona de supraveghere se vor face controale zilnice ale teritoriului în vederea identificării eventualelor cadavre de mistreți, precum și observarea modificărilor de comportament la populația de mistreți. Reprezentanții fondurilor de vânătoare vor raporta zilnic la DSVSA SIBIU rezultatele controlului”, a explicat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.