5.2 C
Sibiu
joi, ianuarie 23, 2025

FOTO: Au „fentat” regulile de campanie. Cum e susținut Călin Georgescu pe TikTok

Cele mai citite

Pentru a evita amenzile uriașe anunțate pentru campania electorală, susținătorii lui Călin Georgescu au găsit o metodă ingenioasă.

Rețeaua TikTok este inundată în ultimele zile de expresia și hashtag-ul „Curățenie Generală”.

O analiză Digi24.ro arată că numărul clipurilor video postate cu acest hashtag a crescut în luna ianuarie, în contextul în care Guvernul a schimbat regulile publicității electorale.

Pe lângă clipuri în care sunt promovate companii care fac curățenie, acest hashtag a fost preluat în ultimele zile de susținătorii lui Călin Georgescu.

„Curățenie generală” se bazează, practic, pe inițialele lui Călin Georgescu – „C.G.” – pe care le-a folosit inclusiv pe materialele din campania electorală pentru alegerile prezidențiale, anulate între timp, sub forma: „#CG11”.

„Nu e nevoie să postăm vreun candidat, noi oricum votăm ”Curățenie Generală” – știți ce zic?”, potrivit unui clip video postat pe 17 ianuarie, care a strâns 23.000 de like-uri și 2.200 de comentarii.

O analiză realizată cu ajutorul unei aplicații de profil (independente de TikTok) reiese că sub hashtag-ul „#curateniegenerala” erau publicate, între octombrie și decembrie 2024, sub 10 clipuri pe zi.

Începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie, însă, utilizatorii de TikTok au început să posteze peste 50 de clipuri pe zi folosindu-se de hashtag-ul „#curateniegenerala”.

Aceeași aplicație arată că în ultimele 7 zile au fost postate peste 500 de clipuri cu hashtagul „#curateniegenerala”, clipuri video care au strâns aproximativ 30 de milioane de vizualizări.

Întreaga analiză realizată de Digi 24 poate fi citită aici.

Românii riscă sancțiuni colosale în campania electorală pentru că orice apel la votarea unui candidat va fi considerat „material publicitar politic”.

Documentul a fost publicat de site-ul stiripesurse.ro. USR a cerut Guvernului forma oficială a proiectului, dar deocamdată acesta nu a fost publicat de Executiv sau de altă autoritate a statului.

„Ce prevede ordonanța de urgență „privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și a alegerilor locale parțiale din anul 2025”, la articolul 15, punctul 3: „În sensul prezentei ordonanțe de urgență, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partidpolitic clar identificat”.

Practic, dacă un cetățean oarecare face un apel video, pe TikTok, în care cere alegătorilor să o voteze pe Elena Lasconi sau pe Nicușor Dan, acesta va fi considerat material publicitar, chiar dacă nu există nici un beneficiu material pentru cel care face apelul.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Creștere alarmantă a cazurilor de fobie școlară în rândul elevilor din Arad

Medicul neuropsihiatru Diana Trifa, de la Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică Arad, a tras un semnal de alarmă joi, subliniind...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect