1.3 C
Sibiu
marți, aprilie 8, 2025

Noi detalii ale Recensământului 2022. România a mai pierdut un milion de locuitori, dar a câștigat 600.000 de case nelocuite

Cele mai citite

Recensământul care s-a derulat anevoios în ultimele luni, pe teritoriul României, a reușit să înregistreze un număr de peste 18 milioane de persoane cu rezidența în țară, iar numărul total al celor care trăiesc în România a fost estimat de cei de la INS la mai puțin de 19 milioane.

România a pierdut circa mai bine de 1 milion de persoane în ultimul deceniu, după cum arată datele INS înregistrate la ultimele două recensăminte. Dacă în 2011 sociologii spuneau că suntem puțin peste 20 de milioane, acum colectarea datelor din teren a scos la iveală faptul că populația rezidentă se ridică la cel mult 19 milioane de persoane.

Tudorel Andrei, șeful INS, a anunțat primele date preliminare care arată că numărul celor recenzați a fost de 18,15 milioane de persoane, iar ajustările statistice care permit un calcul total duc populația stabilă la aproximativ 19 milioane de locuitori.

„Aproximativ 19 milioane e populația aflată pe teritoriul României. Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”, a declarat Tudorel Andrei, într-o emisiune la Realitatea TV.  El a mai spus că datele privind românii din afara țării vorbesc despre circa 4 milioane de persoane.

Printre tendințele constatate de sociologii care au centralizat datele ercensământului este cea privind mutarea românilor din orașe către micile localități limitrofe, acolo unde au putut să-și cumpere sau să construiască locuințe personale, case, ori apartamente la bloc, mai ieftine și cu mai mult teren.

„Am observat o tendință: orașele reședință de județ își reduc populația și crește populația din localitățile limitrofe”, a  mai spus șeful INS. De asemenea, el a subliniat că au apărut casele nelocuite, adică locuințe secundare.

„600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva”, spune Tudorel, care omite faptul că foarte mulți români au investit în imobile banii câștigați.

Recensâmântul a adus un procent mare, de 95,4%, de chestionare completate de populație, din care doar 47% au fost completate online, fiind depășită ținta de 35% pe care și-a fixat-o INS.

În ceea ce privește distribuția populației între sat și oraș, INS spune că 46% din populația încă mai trăiește la țară, în comune, depășind astfel distribuția medie din Europa, care este mai mică de 30%.

În acest moment, după încheierea recenzării, urmează procesul de centralizare, verificare și prelucrare a datelor colectate prin chestionarele populației.

Rezultatele finale ale recensământului vor fi gata abia la sfârșitul aului viitor, însă în acest an vor fi publicate mai multe date preliminare.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Traian Băsescu vine cu acuzații teribile. „Alegerile nu s-au anulat din cauza lui Călin Georgescu. S-au anulat pentru că Ciolacu nu a...

Fostul președinte Traian Băsescu a dinamitat lumea politică și nu numai, luni seara, la postul de televiziune Realitatea Plus.Într-un...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect