7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Noi reguli de vânzare-cumpărare a terenurilor arabile din extravilanul localităților

Cele mai citite

Noi reguli pentru tranzacțiile de vânzare – cumpărare a terenurilor arabile din exatravilanul localităților au intrat în vigoare, începând cu 13 octombrie. Astfel, toți cei are doresc să vândă sau să cumpere teren agricol au, conform Legii 175/ 2020, o serie de obligații. Potrivit agrointel.ro, o parte din ele au rămas valabile din Legea 17/ 2014, iar cele mai mari schimbări sunt făcute în ceea ce privește drepturile de preempțiune asupra suprafeței scoase la vânzare și a utilizării ulterioare a pământului.

Conform aceleiași surse, vânzătorul unui teren agricol trebuie să înregistreze la primăria de care aparține o cerere prin care solicită afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan. Cererea va fi însoțită de oferta de vânzare a terenului și de documentele doveditoare prevăzute de normele metodologice de aplicare a legii.
În termen de cinci zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligația să afișeze, timp de 45 de zile lucrătoare, oferte de vânzare, la sediul său și pe Internet, după caz. De asemenea, Primăria are obligația de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv direcțiilor pentru agricultură județene și Agenției Domeniilor Statului un dosar cu lista preemptorilor, copiilor cererii de afișare a ofertei de vânzare și ale documentelor doveditoare, procesul verbal de afișare a ofertei, în termen de cinci zile lucrătoarea de la data înregistrării documentației.
Astfel, în zece zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria trebuie să notifice titularilor dreptul de preempțiun, la domiciliul, reședința sau sediul acestora, înregistrarea ofertei de vânzare. În cazul în care titularii nu pot fi contactați, notificarea se va face prin afișarea la sediul primăriei sau site-ul instituției publice. Potrivit agrointel.ro, în cazul în care suprafața de teren care face obiectul intenției de vânzare se află la limita a două teritorii administrative, primăria va înștiința autoritatea publică locală cu care aceasta se învecinează, care, la rândul ei, va notifica titularii drepturilor de preempțiune.
În ceea ce privește înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, aceasta se face cu respectarea contițiilor de fond și de formă, prevăzute de Legea nr. 287/ 2009.
Arendașul care dorește să cumpere terenul agricol arendat situat în extravilan trebuie să dețină, arată aceeași sursă, această calitate în temeiul unui contract de arendare valabil încheiat și înregistrat potrivit dispozițiiloe legale cu cel puțin un an înainte de data afișării ofertei de vânzare la sediul primăriei.
Terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina, prin vânzare, înainte de împlinirea a opt ani de la cumpărare, cu obligația plății impozitului de 80% pe suma ce reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare, în baza grilei notarilor din respectiva perioadă.
Conform agrointel.ro, înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea dreptului de preempțiune sau fără obținerea avizelor este interzisă și se sancționează cu nulitatea absolută.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Studenții Academiei Forțelor Terestre din Sibiu au strălucit la „Crosul Unirii” din Alba Iulia

La cea de-a 55-a ediție a „Crosului Unirii”, eveniment tradițional organizat de Ziua Națională a României la Alba Iulia,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect