7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

O nouă înșelăciune în România: Medici în zone de război seduc victimele

Cele mai citite

Poliţia Română atrage atenția asupra unui nou tip de înșelăciune, denumită “Romance Fraud”.

Escrocii pretind că sunt medici în zone de război și seduc pe internet victime, care ajung în final să le dea informații personale sau bani.

Victimele sunt abordate de către autori, care inventează o poveste de război, pretinzând că sunt pe front, medici.

Victimele ajung să se îndrăgostească, iar escrocii folosesc diverse pretexte, care variază de la necesitatea de a părăsi zona de război, din motive medicale urgente, până la promisiuni iluzorii de a trimite sume mari de bani soldaților și răniților.

“În majoritatea cazurilor, victimele cad în capcana iluziei unei relații cu aceștia, ceea ce amplifică gradul de manipulare și inducere în eroare.

Autorii pot solicita dezvăluirea de informații confidențiale sau chiar transferuri de bani sub diverse pretexte, precum sprijin pentru situații de urgență sau ajutor pentru organizații umanitare inexistente”, transmite Poliția Română.

În contextul în care infracțiunile informatice au cunoscut o creștere în ultimul deceniu, iar tehnologiile avansate au oferit infractorilor noi modalități de a-și atinge scopurile, Poliția Română vine cu o serie de recomandări.

-Verificarea identității persoanelor cu care intrați în contact online, prin solicitarea de informații suplimentare cu privire la acestea, ori verificarea informațiilor de la profilul de pe o rețea socială (în funcție de modalitatea de contactare).

-Păstrarea datelor personale în siguranță, prin refuzul divulgării numelor, a datelor bancare sau financiare niciunei persoane necunoscute.

Este necesară protejarea datelor personale prin utilizarea unor parole puternice, actualizate regulat, și implementarea autentificării în doi pași, precum și evitarea partajării informațiilor financiare sau a altor date sensibile cu persoane necunoscute sau cu care nu aveți o relație solidă.

-Abordarea cu scepticism a solicitărilor urgente de bani, a scuzelor continue pentru a nu se întâlni față în față și a discrepanțelor în informațiile furnizate.

-Raportarea incidentelor suspecte autorităților judiciare și folosirea platformelor de raportare online, pentru a contribui la identificarea infractorilor.

În cazul existenței unor dubii cu privire la identitatea unei persoane cu acre ați vorbit online, se poate face o raportare și către platforma respectivă.

-Utilizarea cu prudență a platformelor de socializare, cu precădere a celor de dating și evitarea dezvăluirii informațiilor personale prea devreme într-o relație.

-Informarea cu privire la cele mai recente moduri de operare privind săvârșirea infracțiunilor în mediul online, precum și implementarea de măsuri de prevenție și contracarare.

Cetățenii trebuie să cunoască cum să identifice potențialele înșelăciuni din mediul online și să reacționeze în mod adecvat în cazul unor solicitări suspecte

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect